Za pet godina EPCG ulaže 170 miliona

1 komentar

Plan Elektroprivrede je da u narednih pet godina realizujemo projekte ukupne vrijednosti 170 miliona eura, izjavio je izvršni direktor te kompanije Igor Noveljić.

On je u intervjuu Pobjedi kazao da izdvaja ekološku sanaciju prvog bloka TE “Pljevlja, uz rekultivaciju postojeće deponije šljake i pepela, koju će nastaviti da koriste, ali uz puno poštovanje ekoloških standarda.

“Samo za ova dva vezana projekta, čija realizacija će omogućiti nastavak valorizacije termoenergetskog kompleksa u Pljevljima, do 2022. izdvojićemo 60 miliona eura. To će omogućiti da prvi blok radi još 20 godina. Nijesmo odustali ni od izgradnje drugog termo bloka, pa ćemo izradu projektne dokumentacije platiti 1,4 miliona”, naveo je Noveljić.

Naglasio je da je od izuzetne važnosti za EPCG rekonstrukcij a i modernizacija dvije velike hidroelektrane, ukupne vrijednosti 40 miliona eura. Za prevođenja dijela vode rijeke Zete u hidroenergetski sistem “Perućica predviđeno je 27 miliona eura.

“Izdvojio bih izradu investiciono-tehničke dokumentacije za izgradnju HE Komarnica koja će koštati 1,6 miliona eura”, naveo je Noveljić i naglasio da je uvjeren da će realizacija ovog investicionog plana donijeti benefite u energetskom i ekološkom smislu.

“Osim što ćemo obezbijediti izuzetnu pogonsku spremnost elektrana, sigurnost i pouzdanost u radu i veću bezbjednost radnika, doprinijećemno poboljšanju stanja životne sredine u Pljevljima”, naveo je Noveljić.

POBJEDA: Kakav je redosljed i dinamika poteza rekonstrukcije postojećeg bloka?

NOVELJIĆ : Ta rekonstrukcija, procijenjene vrijednosti 40 miliona eura, omogućiće dalji rad termoenergetskog kompleksa u Pljevljima i obezbijediti poštovanja najstrožijih parametara zaštite okoline predviđenih najnovijom odlukom EU iz 2017. godine. Time ćemo obezbijediti pouzdanost u radu elektroenergetskog sistema Crne Gore, čijoj stabilnosti u znatnoj mjeri doprinosi TE Pljevlja, kao bazna elektrana, koja najveći značaj ima u pokrivanju konstantnog dijagrama opterećenja. Projekat obuhvata izgradnju sistema za odsumporavanje, za denitrifikaciju, unapređenje rada elektrofilterskog postrojenja kao i izgradnju sistema za tretman otpadnih voda. Planirano je da idejni projekat bude izrađen i revidovan u ovoj godini, uz dobijanje saglasnosti na elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu. Objavljivanje tendera za izradu glavnog projekta sa izvođenjem radova planirano je za IV kvartal 2018, a izrada glavnog projekta i izvođenje radova treba da bude realizovano od naredne do 2021.

POBJEDA: Koliko će rekonstrukcija postojećeg bloka i rekultivacija deponije Maljevac uticati na smanjenje zagađenosti u Pljevljima?

NOVELJIĆ: Planiramo da, u saradnji sa Vladom i opštinom Pljevlja, učestvujemo u toplifikaciji grada, čime će biti smanjena količina emisije iz individualnih ložišta u gradu i znatno poboljšana ekološka situacija u Pljevljima.

TE je predviđena kao toplotni izvor za grijanje grada, predviđeno je oduzimanje toplote iz sistema turbine, izmjenjivači toplote, pumpna stanica kao i rezervni izvor u vidu pomoćne kotlarnice.

Po fazama ćemo rekultivisati i postojeću deponiju Maljevac uz primjenu i poštovanje svih mjera i propisanih standarda iz oblasti zaštite okoline. Za ove aktivnosti EPCG je opredijelila 19 miliona eura, u šta je uračunat otkup zemljišta i objekata u zaštitnoj zoni oko deponije u iznosu od pet miliona eura. U realizaciji ovog projekta koristićemo i kreditna sredstva iz aranžmana sa Svjetskom bankom.

POBJEDA: Što će rekonstrukcija i modernizacija postojećih hidrocentrala značiti za EPCG i elektroenergetski sistem?

NOVELJIĆ: Drugom fazom rekonstrukcije HE “Perućica i HE “Piva produžiće se radni vijek elektrana, a EPCG će zadržati većinski portfolio proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Obezbijediće se visoka pogonska spremnost, sigurnost i bezbjednost u radu hidroelektrana, automatizovati upravljanje agregatima, postrojenjima i elektranama u cjelini i omogućiti daljinsko vođenje iz nadređenog centra upravljanja elektranom. Obje hidroelektrane će u potpunosti biti osposobljene za pružanje pomoćnih i sistemskih usluga za elektroenergetski sistem Crne Gore, kao što je sekundarna i tercijarna regulacija i slično.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Samo neuspjesni ckl moze od obicne informacije koliko su redovna investiciona ulaganja za tekuce odrzavanje u EPCG-u da naprave naslov, kao da novi menadzment radi neko cudotvorstvo vece od ranijeg menadzmenta, Italijana.

    Izvjestaj o poslovanju za 2016.gdoinu, na strani 19, precizno specificira da se oko 27 miliona eura ulaze da se odrzi kvalitet elektrana za normalno poslovanje. To pomnozeno sa pet godina, i jednostavno se zakljucuje da u cifri od 170 miliona nema nikakvog pregolemog rezultata ili razloga za (samo)pohvaljivanje i busanje u prsa junacka.

    Uh, nikada necemo prihvatiti koliko je kvalitet finansijskih izvjestaja jedna ozbiljna tema koja se ne moze upotrebljavati kao jeftina propaganda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *