Pojeftinjenju dostave paketa na nivou EU

Dodajte komentar

Evropski parlament je održao zadnju raspravu o Uredbi o prekograničnoj dostavi paketa. To je kraj procesa u kojem je kao pregovarač u ime Europskog parlamenta radila hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan.

„U EU se dnevno dostavi oko 11 miliona paketa. Nova Uredba će donijeti transparentnost na tržište dajući veća ovlašćenja regulatornim agencijama. Sve cijene koje ne odgovaraju stvarnim troškovima dostave, biće prijavljivane Evropskoj komisiji što će dovesti do pojeftinjenja dostave“, kaže Borzan.

Na taj način se uvodi red na jedno vrlo nelogično tržište gdje je, recimo, dostava u jednom smjeru bila tri puta skuplja, nego dostava za istu udaljenost u drugom smjeru. Takođe, ovo je odlična vijest za Hrvatsku, jer je prekogranična dostava u manje države članice u pravilu bar dvostruko skuplja nego u veće.

„Posebno mi je drago što sam u ispred Odbora za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača uspjela da ispregovaram rješenja za potrošače jer im je dostava najvažniji faktor pri online kupnji. Čak 70 posto građana EU se žali da im je dostava preskupa, a više od 50 posto ne zna šta da učini u slučaju problema s dostavom. Zato sam uvela obavezu da potrošaču prilikom kupovine trgovac mora navesti sve oblike dostave koji su mu na raspolaganju sa usporedbom cijena. Isto tako, prije kupovine mora se informisati potrošač šta da učini u slučaju problema“, objašnjava Borzan.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *