Nastaje najveća energetska kompanija u Evropi vrijedna 60 milijardi eura

Dodajte komentar

Dvije najveće nemačke konkurentske energetske kompanije – E.On i RWE – udružuju snage. Naime, imovina kompanije “Innogy”, podružnice RWE-a koja se bavi mrežom, obnovljivim izvorima energije i prodajom, podijeliće se između dvije kompanije na način da će infrastrukturu preuzeti “E.on”, a obnovljive izvore RWE. Ukupna vrijednost obije transakcije mogla bi dostići 60 milijardi eura.

Riječ je o sporazumu, kako piše Financial Times, koji će iz temelja promijeniti njjemački elektroenergetski sektor. Povezivanjem se, naime, stvara najveća energetska kompanija u Evropi, a transakcija pokazuje i da industrija odustaje od vertikalne integracije. Zamjena imovine još čeka odobrenje Nadzornog odbora svakog društva, a zbog složenosti transakcije finalizacija sporazuma se ne očekuje prije trećeg tromjesečja 2019. godine.

Složenu zamjenu imovine između E.on-a i njegovog dugogodišnjeg suparnika RWE-a osmislio je mali tim rukovodilaca i investicionih bankara tokom proteklih šest mjeseci, a za manje od tri mjeseca neumoljivih pregovora, dvije strane su postigle dogovor. Prvo, E.on će kupiti RWE-ov 76,8-postotni udio u “Innogy”-u, poslovnom sektoru obnovljivih izvora energije, koji je izdvojen 2016. godine, i preostalim malim akcionarima ponudiće 40 eura po akciji. E.on-ova ponuda za manjinske akcionare u “Innogiju”, teška je oko pet milijardi eura, a RWE će platiti 1,5 milijardi eura u gotovini E.on-u. Takođe, RWE će dobiti nove akcije u E.on-u koji predstavljaju 16,7 odsto vlasništva u rivalskoj kompaniji. E.on će tako postati najveći evropski operator elektroenergetskih mreža i maloprodaje, dok će RWE biti drugi najveći proizvođač zelene energije.

Sporazum je, inače, posljedica odluke njemačke kancelarle Angele Merkel o gašenju nuklearnih elektrana, čime su bili pogođeni i E.on i RWE. Na njih je uticao i rapidan rast obnovljivih izvora energije u Njemačkoj, zbog čega je veleprodajna cijena električne energije porasla i smanjila dobit komunalnih kompanija, tako da su dvoje konkurenata bili prisiljeni “razbiti” svoje kompanije, kako bi odvojeno upravljali obnovljivim izvorima energije, maloprodajom i mrežom i elektranama na ugalj i gas. RWE je tako s “Innogyjem” stvorio zelenu energetsku kompaniju, a E.on je “fosilnu imovinu” prebacio u kompaniju “Uniper”.

Ekonomski.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *