Njemačka – obećana zemlja za trgovinu kanabisom

Dodajte komentar

U Njemačkoj se već godinu dana kanabis može dobiti na recept. Preduzetnici u ovom sektoru već sada dobro zarađuju, ali bi mogli zarađivati još više kada bi smjeli sami da uzgajaju kanabis. No, to će se još čekati.

„Po opreznoj računici rekao bih da ćemo ove godine prodavati po 150 kilograma mjesečno, ali očekujemo da će biti još više”, govori Pierre Debs, rođeni Amerikanac i direktor kompanije Spektrum Cannabis. Ova kompanija iz okoline Heidelberga je samo u posljednjem kvartalu prošle godine prodajom kanabisa ostvarila promet od oko milion eura. Ovo je jedna od prvih kompanija u Njemačkoj koja se počela baviti. Isprva se radilo o robi iz Holandije, a nakon toga iz Kanade.

Prekretnica na tržištu

Prekretnica u poslovanju je u svakom slučaju mart 2017. kada je ljekarima u Njemačkoj dozvoljeno da propisuju preparate na bazi kanabisa. Do tada je ova vrsta lijeka bila dostupna samo za oko 1.000 izabranih pacijenata. „Na taj dan smo čekali. Radilo se o svojevrsnom otvaranju tržišta”, govori 52-godišnji Debs. Otada potražnja raste. „Gotovo svaka pošiljka iz Kanade je unaprijed rasprodata.”

Još uvijek samo nekoliko kompanija dijeli unosno njemačko tržište. Jedna od njih je i Cannamedical iz Kelna. „Tržište se munjevito razvija i srećni smo što smo dio te priče”, kaže direktor prodaje Niklas Kouparnis. Kelnska kompanija je u vlasništvu kanadskog koncerna Cannopy Growth koji uz, takođe kanadski, koncern Aurora spada u vodeće igrače na ovom tržištu. I jedna i druga kompanija je aktivna na njemačkom tržištu. To i ne čudi. „Njemačka je jedna od prvih evropskih zemalja koje su legalizovale medicinski kanabis. A govorimo o zemlji s 82 miliona stanovnika”, objašnjava Pierre Debs. Najviše novca se trenutno još uvijek zarađuje u Kanadi i SAD-u, dok je njemačko tržište još uvijek u fazi organizovanja. U američkim saveznim zemljama u kojima je kanabis legalizovan u medicinske svrhe prošle je godine ostvareno osam milijardi dolara prometa.

Svi čekaju na kanabis „Made in Germany”

Za sljedeću godinu se očekuje i prva berba kanabisa s njemačkih polja. No, to ne ide baš glatko. Još je krajem 2017. trebalo biti definisano koje kompanije u Njemačkoj smiju saditi kanabis. Problem je što su neke domaće kompanije podigle tužbu protiv podjele koncesija. Jer na tenderima su pobijedile one kompanije koje imaju iskustva, a pritom se isključivo radi o preduzećima iz inostranstva, zbog čega se njemačke kompanije osjećaju diskriminisanima. „Prva očekivana berba 2019. je već sada upitna”, kaže Georg Wurth iz Njemačkog udruženja kanabisa, koja lobira za legalizaciju i slobodnu prodaju. Ovo čekanje na koncesije bi moglo, kako kaže, donijeti probleme. „Potražnja je u porastu i sve se teže pokriva uvozom”, kaže Wurth.

Broj potencijalnih mušterija raste. Dok je vlada, pripremajući zakon, računala sa 700 pacijenata godišnje, prema pisanju dnevnika

Vrijednost prometa medicinskim kanabisom u SAD i procjene

„Rheinische Post” zdravstvena osiguranja su dosad zaprimila 13.000 zahtjeva za finansiranje terapija kanabisom.

Stanje s snabdijevanjem tržišta bi se moglo dodatno zakomplikovati, ukoliko u Njemačkoj dođe do potpune legalizacije, kako to traže neki političari. Nedavno je čak i šef udruženja njemačkih kriminalista zatražio legalizaciju prodaje. Potpuna legalizacija bi predstavljala još jedan veliki „poklon” za već postojeće kompanije u Njemačkoj koje su aktivne u ovoj novoj branši.

Izvor: Dojče Vele

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *