Euro ojačao, dolar u padu

Dodajte komentar

Euro je u ponedjeljak ojačao na međunarodnim tržištima, a dolar je oslabio, jer su ulagači ponovo skloniji preduzimanju rizika nakon snažnih podataka s američkog tržišta rada i stišavanja strahova od mogućeg trgovinskog rata.

Eurom se u takvoj atmosferi trgovalo po 1,2328 dolara, što znači da je ojačao 0,2 posto u odnosu na zatvaranje u petak. Kurs zajedničke europske valute drži se i dalje ispod najviših nivoa u tri godine od 1,2556 dolara, koje je nakratko dostignuto u februaru.

Dolar, čija cijena obično pada kad ulagači manje zaziru od rizičnijih investicija, u međuvremenu je oslabio, skliznuvši 0,1 posto prema korpi drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta. Američka je valuta u takvim okolnostima prema japanskoj oslabila 0,3 posto, na 106,51 jena.

Budući da se u Evropi ne očekuje objava ključnih ekonomskih pokazatelja, u fokusu tržišta biće današnji sastanak ministara finansija eurozone. Tržišta će najviše zanimati njihovi komentari vezani uz trgovinski protekcionizam nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa o uvođenju carina.

Na dobitku su jutros bile i valute koje nose veće prinose, poput australijskog i novozelandskog dolara, a ojačala je i britanska funta, za 0,2 posto prema američkom dolaru, na 1,3871 dolara.

Što se jena tiča, tržišni akteri su kazali da su aktualna politička zbivanja u Japanu donekle prigušila jačanje dionica na japanskom tržištu a pružila određenu podršku jenu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *