Da li će se uvoditi ekološki porezi?

Dodajte komentar

Prijedlog Međunarodnog monetarnog fonda da Crna Gora uvede porez na emisije ugljenmonoksida, dioksida i drugih štetnih materija, što bi, između ostalog, stvorilo prostor i da se smanji opterećenje na zarade, podržavaju u Vladi, poslodavačkim organizacijama, ekonomski analitičari. Jedino se još ne oglašavaju zagađivači.

Ministar finansija Darko Radunović je odgovarajući na Pobjedino pitanje kazao da podržava taj prijedlog, ali i dodao da ga treba dobro izanalizirati.

“Dobar je trend da se uvedu posebni ekološki porezi. Ali treba napraviti kvalitetnu analizu i dobro odmjeriti koliki je obim i na koje proizvodnje treba uvesti porez. Kada dublje uđemo u analizu, tada bismo mogli nešto više o tome govoriti”, kazao je ministar.

Šef Misije MMF-u u Crnoj Gori Martin Petri protekle sedmice je predložio Vladi da uvede ekološki porez na zagađivače, ocijenivši da na taj način Vlada treba da stvori prostor za smanjenje fiskalnog opterećenja na zarade.

Profesor na Fakultetu za menadžment u Herceg Novom i ekonomski analitičar dr Vasilije Kostić kaže da u startu treba reći da su o mjerama koje je predložio MMF i njihovoj djelotvornosti u stručnoj i široj javnosti mišljenja suprotstavljena.

Ipak, dodaje, apsolutno je dobra strategija oporezovati ono što proizvodi negativne uticaje na druge subjekte, a poreski relaksirati ono što je dobro.

“Oporezovanje zagađivača životne sredine samo po sebi je dobro, a dodatna korist jeste što se time stvaraju preduslovi za rasterećenje zarada kroz kompenzovanje nedostajućih poreskih prihoda dva efekta sa izuzetnim multiplikativnim potencijalnim uticajem na čitavo društvo”, kaže Kostić.

U Montenegro biznis alijansi kažu da se oni zalažu za smanjenje svih vrsta poreza, u čemu su, kako navode, imali značajnog uspjeha.

“Isti odnos ćemo imati i dalje. Podržavamo svaku razumnu i razložnu inicijativu za smanjivanje poreza i doprinosa, kako bi se stvorio prostor za poslodavce da to iskoriste na način koji im najviše odgovara. Pogotovo ako ta inicijativa ima višestruku korist za poslodavce i građane”, kazao je Pobjedi Milan Dragić, menadžer MBA

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *