Montenegro Airlines za 9 mjeseci prevezao 300 hiljada putnika

Dodajte komentar

Nacionalni avio-prevoznik, Montenegro Airlines (MA), ostvario je u prošloj godini jedan od najboljih rezultata u svojoj istoriji, saopštio je izvršni direktor Živko Banjević i dodao da u ovogodišnjem ljetnjem periodu planiraju povećanje broja rotacija prema stalnim i sezonskim destinacijama.

On je u intervjuu za časopis MA, Luxury Inflight, kazao da je Odbor direktora u posljednjem prošlogodišnjem kvartalu usvojio biznis plan za ovu godinu, kao i petogodišnji biznis plan.

“Tačno znamo šta hoćemo, rezultat koji želimo da ostvarimo uz planiranu stopu rasta i širenja na tržištu, i što je najvažnije znamo i kako taj rezultat da ostvarimo”, rekao je Banjević.

Što se tiče planova za ovu godinu, u odnosu na prošlu, u kompaniji u ljetnjem periodu planiraju povećanje broja rotacija prema stalnim i sezonskim destinacijama.

“Otvorili smo dvije nove redovne linije prema njemačkom tržištu, i to prema Lajpcigu i Minhenu. Pored serija čarter letova prema istim destinacijama kao u prošloj godini, dogovorili smo i seriju čarter letova za francuski grad Briv, Oslo, a otvarili smo i nove čarter destinacije i povezali Crnu Goru sa Jordanom, odnosno Amanom”, naveo je Banjević.

MA je krajem prošle godine ugovorio i seriju čarter letova za Iran, odnosno Teheran.

“U principu, ono što već radimo i na čemu ćemo nastaviti dugoročno da radimo u okviru petogodišnjeg plana i kasnije, jeste optimizacija i odgovorno planiranje redovnog saobraćaja sa aspekta broja rotacija i isplativosti ruta, kao i efektivno povećanje obima čarter saobraćaja”, dodao je Banjević.

On je rekao da će se flota MA u ovogodišnjoj ljetnoj sezoni sastojati od ukupno šest aviona, pet postojećih i jedan koji će biti iznajmljen po odgovarajućem aranžmanu, i sa kojim će se ukupan broj sjedišta u floti dovesti na oko 700.

Prema riječima Banjevića, MA će u svakom slučaju morati da na adekvatan način odgovori na konstantan rast konkurencije.

“Neophodno jepostepeno mijenjati proizvod odnosno ponudu MA, na taj nacin što bi se uvođenjem u flotu aviona veceg kapaciteta značajno revidirala tarifna politika u pravcu povećanja konkurentnosti sa svim avio-kompanijama koje saobraćaju ka Crnoj Gori”, smatra Banjević.

To bi, kako je kazao, podrazumijevalo veće troškove, ali i veće prihode, pri čemu bi kompanija očuvala tržište, prevozila veći broj putnika i imala šansu da otvara nova i udaljenija tržišta što je posebno znacajno za turističku privredu.

Odluku po pitanju flote u konačnom ce donijeti Vlada kao osnivač i većinski vlasnik, s obzirom na to da se radi o jednoj od ključnih odluka za budućnost kompanije.

MA je u prošloj godini prevezao 568,59 hiljada putnika, odnosno više od četvrtine od ukupno 2,18 miliona putnika na crnogorskim aerodromima.

“Podaci sa početka ove godine pokazuju da se pozitivan trend nastavlja”, rekao je Banjević i dodao da je preliminarni rezultat poslovanja za prošlu godinu za oko dva miliona eura bolji u odnosu na 2016.

Pored činjenice da je ostvaren sa flotom od pet aviona, rezultat, prema riječima Banjevića, dodatno dobija na znacaju uzimajuci u obzir konstantno, i iz godine u godinu, rastuću konkurenciju.

U periodu visoke sezone od 1. juna do 30. septembra prošle godine, MA je prevezao blizu 300 hiljada putnika.

Konkurencija u vidu drugih prevoznika je u konstantnom porastu. Sa aerodroma Podgorica i Tivat u toku ljetnjih mjeseci saobraća i preko 50 avio-prevoznika. Na većini linija u redovnom saobraćaju, na istoj ruti, imamo direktnu konkurenciju, dok je na preostalim linijama iako nema konkurencije sa letovima na istoj ruti, evidentan uticaj drugih redovnih i low cost prevoznika, sa letovima koji gravitiraju u blizini destinacija na koje leti MA”, saopštio je Banjević.

On je rekao da je, prema istraživanjima, doprinos MA crnogorskoj turističkoj privredi u periodu od 1. juna do 30. septembra prošle godine bio blizu 120 miliona eura.

“Kada se sve to uzme u obzir, jasno je da je nacionalna avio-kompanija jedan od najznačajnijih stubova i pokretača crnogorske turističke i cjelokupne privrede, sa isto takvim doprinosom odnosno uticajem na bruto domaći proizvod (BDP)”, ocijenio je Banjević.

On je kazao da će MA na rast potražnje na evropskom tržištu u uslovima intenzivnog rasta konkurencije morati direktno da odgovori i to veoma brzo.

“Sa druge strane, predviđeni globalni rast broja putnika je ohrabrujući sa aspekta saradnje sa našim kod-šer i ostalim partnerima koji svoje operacije izvode prema, od i na svim svjetskim tržištima”, zaključio je Banjević.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *