Naslovne strane dnevnih novina za 10. mart – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Milione se gube zbog funkcionera

Država je za posljednje četiri godine zbog izgubljenih sudskih sporova platila više od 70 miliona eura, a na protekloj sjednici Vlade za državne neprijatelje proglašeni su službenici koji su tužili državu zbog zakidanja na platama i naknadama. Premijer Duško Marković je najavio objavljivanje nihovih imena, ali ne i funkcionera čijim nezakonitim odlukama su izgubljeni ovi milioni.

Legalna prodaja pala za 40 odsto

Legalna prodaja cigareta u januaru i februaru ove godine pala za čak 40 odsto u odnosu na ta dva mjeseca 2017. godine saopštili su juče Vijestima predstavnici najvećih distributera koji za sada ne žele da se javno eksponiraju vjerujući i dalje da će država zavesti red na sivom tržištu.

EPCG isplatila nesaglasne

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) isplatila je vlasničke udjele od 43.777 akcija za sedam nesaglasnih akcionara u ukupnom iznosu od 192.176 eura. Iz kompanije je Vijestima potvrđeno da se radi o nesaglasnim akcionarima koji su na skupštini akcionara u januaru ove godine, glasali protiv davanja saglasnosti na novi petogodišnji ugovorom o kupovini rude iz Rudnika uglja Pljevlja.

Dnevne novine

PRODAJA PREKO PAYPAL-A ČEKA IZMJENU ZAKONA

Skoro četiri godine nakon ulaska Crne Gore u PayPal sistem crnogorski korisnici i dalje čekaju da im se omogući primanje novca putem jednog od najpoznatijih servisa za plaćanje preko interneta, a u nadležnom Ministarstvu javne uprave ne mogu da preciziraju datum kada bi se to moglo desiti.

Kinezi obilaze Crnu Goru

Turoperatori iz Kine borave do nedjelje u studijskoj posjeti Crnoj Gori, koju je organizovala Nacionalna turistička organizacija, u saradnji sa Evropskom komisijom za putovanja i Turističkom organizacijom Srbije. Prvog dana posjete predstavnici turoperatora upoznali su se s ponudom Podgorice, gdje su obišli hotele i vinski podrum Šipčanik, a planirani su i obilasci Budve, Tivta, Kotora, Bara, Ulcinja i Nacionalnog parka Durmitor. U saradnji sa Crnogorskim turističkim udruženjem, planirana je radionica sa predstavnicima turističkih agencija.

Neistina je i politikantsvo da država povećava dug

Neistinite su tvrdnje da Crna Gora uvećava dug, već se predloženim rebalansom budžeta dio postojećih dugovanja zamjenjuje povoljnijim, saopšteno je iz Vlade. Reagujući na tvrdnje dijela medija, opozicionih političara i jednog građanina kojem, kako su kazali, mediji bez stručnog osnova daju prostor, u Vladi su istakli da je novi plan zaduživanja u skladu sa srednjoročnom projekcijom da će javni dug od 2020. biti ispod 60 odsto BDP.

Dan

Preuzimaju EPCG da isplate Aca

Odluka Vlade da se italijanskoj A2A isplati 70 miliona, umjesto dogovorenih 35 miliona, kako bi država stekla dvotrećinsku većinu u Elektroprivredi (EPCG), kobna je po ovo najveće državno preduzeće, ocijenio je čdan predsjedništva GP URA Dejan Mijović.

Zaduženjem smanjuju dug

Povodom brojnih reakcija u vezi sa predlogom rebalansa i odlukom o zaduživanju, oglasili su se iz Vlade. Naveli su da neće biti smanjenja plata i penzija, da će sprovesti ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja te da će taj objekat još minimum 20 godina snabdijevati građane električnom energijom.

Predstaviće izvještaj o tranziciji

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predstaviće 20. marta izvještaj o tranziciji, kao i godišnju analizu o ekonomskim kretanjima i napretku reformi u 37 zemalja. U izvještaju se, kako je navedeno u saopštenju EBRD, navode neki od ključnih događaja u razvoju Crne Gore u prethodnoj godini i sagledavaju tranzicioni izazovi, koji su pred Crnom Gorom i širim regionom.

Pobjeda

Ridžent na listi trećeplasiranih šampiona

Asocijacija “Traveler Mejd uvrstilaje Ridžent Porto Montenegro na “listu trećeplasiranih šampiona” luksuznog hotelijerstva na kojoj je 100 hotela. Ova asocijacija turističkih profesionalaca iz segmenta luksuznog turizma broji 600 hotela na 60 destinacija i 310 turističkih agencija. Svi njeni članovi orijentisani su na turizam namijenjen korisnicima čije je lično bogatstvo iznad 30 miliona američkih dolara.

Legalizacija u Podgorici tri puta skuplja nego u Zagrebu

Parlament je juče usvojio izmjene Zakona o državnom premjeru i katastru, kojim treba da se stvore uslovi za legalizaciju neformalnih objekata. Marta Šćepanović (DPS) je saopštila da se ovim zakonom stvaraju pravne pretpostavke za upis nelegalnih objekata, što postojeći zakon nije predviđao. Njena koleginica Jovanka Laličić je pozvala građane da iskoriste priliku da na pojednostavljen način legalizuju objekte i izbjegnu posjedice.

Učiniti dostupnim lične podatke funkcionera

NVO Građanska alijansa i Lupa pozvale su ministra finansija Darka Radunovića da im omogući kontrolisanje rada i imovine javnih funkcionera. U saopštenju koje su potpisali koordinator i direktor ovih NVO Milan Radović i Vladimir Otašević traže izmjenu zakona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *