Haos u Washingtonu: Ekonomski ‘jastrebovi’ ulaze u Trumpov savjetnički krug

Dodajte komentar

Odlaskom Garyja Cohna krug ekonomskih saradnika američkog predsjednika Donalda Trumpa dodatno će biti proširen zagovornicima protekcionističke politike, strahuju strani analitičari.

Svjetska tržišta u srijedu je zabrinula vijest da je glavni ekonomski savjetnik Bijele kuće, Gary Cohn, podnio ostavku na mjesto direktora Nacionalnog ekonomskog vijeća.

Bijela kuća službeno je saopštila kako je Cohn ponudio ostavku u utorak, ali da je već nedjeljama prije o tome razgovarao s predsjednikom Trumpom. Službeni razlog odlaska nije poznat, ali mediji spekulišu da je Cohn digao ruke jer nije uspio da uvjeri Trumpa u pogrešnost odluke o uvođenju carina na čelik i aluminijum koje prijete izazivanjem trgovinskih protivmjera Kanade, Evrope, Brazila i azijskih država.

Po objavi vijesti o Cohnovom odlasku kurs  dolara je oslabio, a terminski ugovori na američke dioničke indekse izgubili su oko jedan posto na vrijednosti. Analitičari to tumače povećanom zabrinutošću oko američke ekonomske agende. “Jedan od odraslih u sobi je otišao. Tržište brine je li ovo signal da se definitivno uvode carine”, izjavio je za Reuters Paul Mortimer-Lee, glavni ekonomist u odjeljenju za investiciono i korporativno bankarstvo francuske banke BNP Paribas. Monica de Bolle, istraživač s Peterson instituta za međunarodne finansije smatra kako su šanse da će doći do trgovinskog rata sada povećane.

“Ekonomski nacionalisti sada definitivno dobijaju priliku. Mislim da će biti vrlo uticajni u administraciji”, ocjenjuje de Bolle. Naime, prvi kandidat za upražnjeno Cohnovo mjesto je Peter Navarro, ekonomista poznat po stavu da Kina ugrožava Ameriku na ekonomskom i vojnom planu što je uobličio i u seriji svojih knjiga. Navarro je trenutno funkcioner Nacionalnog trgovinskog vijeća i snažno podržava najavljene carine na čelik i aluminijum.

Osim Navarra, ozbiljan kandidat je i konzervativni komentator Larry Kudlow. Ostavkom Cohna američki je predsjednik sve usamljeniji u svojoj želji da uvoz čelika carini po stopi od 25 posto, a aluminijuma po 10 posto. Iako je i u utorak ponovio kako neće odustati od uvođenja carina, predsjednik Zastupničkog doma Paul Ryan odmah mu je uzvratio kako su predložene carine preširoke. Naravno, Ryan ima i uske političke interese s obzirom da bi eventualne protivmjere Evropske unije pogodile njegovo biračko tijelo u Wisconsinu. Stoga je Ryan pozvao na “ciljanije mjere”.

Pogođeni saveznici
Naime, iako carine na čelik i aluminijum ciljaju Kinu s kojom SAD ima trgovinski manjak od 375 milijardi dolara – dvije trećine ukupnog manjka – ustvari pogađaju Kanadu. Odlaskom Garyja Cohna Wall Street gubi velikog saveznika u Bijeloj kući. Naime, sada već bivši Trumpov ekonomski savjetnik na to je mjesto došao iz banke Goldman Sachs gdje je bio glavni operativni direktor. Jedan je od arhitekata poreske  reforme, za sada jedine velike Trumpove zakonodavne pobjede.

Osim toga, svojim je uticajem spriječio da SAD etiketira Kinu kao manipulatora valutnim kursem te je sugerisao Trumpu da radije pokrene pregovore o novom Sjevernoameričkom ugovoru o slobodnoj trgovini (NAFTA), a ne da ga odmah ukine. Cohnov odlazak uslijedio je svega desetak dana nakon što je ostavku dala direktorica komunikacija Hope Hicks. Međutim, posljednji otkaz saradnika Trumpa očito nije pretjerano zabrinuo. Preko Twittera je poručio kako će uskoro odabrati novog ekonomskog savjetnika te da mnogi čekaju u redu da uskoče na to radno mjesto.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *