ECB potvrdio podsticajne mjere. Draghi upozorio na rizik jačanja protekcionizma

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) u četvrtak je potvrdila važeći nivo ključnih kamatnih stopa i program kupovine obveznica, blago podigavši procjenu privrednog rasta eurozone u 2018., pri čemu Mario Draghi upozorio na prijetnju protekcionizma.

Na sjednici je upravno vijeće ECB-a potvrdilo je postojeće ključne kamatne stope, uključujući onu od minus 0,4 posto na depozite, kojom banke nastoje odvratiti od toga da kod njih čuvaju novac umjesto da ga plasiraju ekonomiji i građanima.

Takođe su zadržali program otkupa obveznica u mjesečnim iznosima od 30 milijardi eura do planiranog isteka krajem septembra ove godine.

“Neto otkupne vrijednosnih papira u sadašnjim mjesečnim iznosima od po 30 milijardi eura trebale bi prema planu ostati na snazi do kraja septembra 2018., odnosno i duže, bude li potrebno, u svakom slučaju sve dok upravno vijeće ne zaključi da su inflacijska kretanja kroz duže razdoblje usklađena sa ciljanim nioom stope inflacije”, navodi se u priopćenju.

Iz ECB-a su tako poručili da bi ipak mogli produžiti 2.550 milijardi eura vrijedan program otkupa obveznica i nakon isteka zacrtanog roka bude li potrebno.

 

Predsjednik ECB-a Mario Draghi objavio je blago poboljšane prognoze stope ekonomskog rasta eurozone za 2018. godinu, prema kojima očekuju rast od 2,4 posto, nasuprot ranije projektovanih 2,3 posto. Potvrđene su pak projekcije za 2019. i 2020., kad očekuju rast od 1,9 odnosno 1,7 posto.

Među rizicima istaknuo je “jačanje protekcionizma”, osvrnuvši se pritom na američke najave carina na uvoz čelika i aluminijuma. Iako bi njihov direktan uticaj trebalo da bude ograničen, američki potezi raspiruju opštu zabrinutost za stanje u međunarodnim odnosima, pojasnio je Draghi.

“Ako uvodite carine svojim saveznicima, čovjek se pita ko su vam neprijatelji”, kazao je čelnik ECB-a na konferenciji za novinare.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *