Rusko-ukrajinski gasni spor – ima li Evropa razloga za brigu

Dodajte komentar

Posle trgovinskog rata oko čelika sa Amerikom, evropskom tržištu prijete nove tenzije zbog rusko – ukrajinskog spora u vezi sa gasom. Zbog odluke Arbitražnog suda u Stokholmu da ukrajinskom “Naftogasu” isplati više od dvije i po milijarde dolara kompenzacije, ruski “Gasprom” je pred tim istim sudom pokrenuo raskid Ugovora o snabdijevanju i tranzitu gasa iz Ukrajine. EU traži alternativu sanbdijevanja u gasnom povezivnju zemalja regiona.

Gasprom je Naftogasu vratio avans i obustavio martovske isporuke gasa. I Rusija i Ukrajina tvrde da time tranzit ruskog gasa u Evropu nije ugrožen, ali situaciju zaoštrava i ranija najava ruskog giganta da će sa završetkom “Turskog toka” od 2019. zavrnuti gasne slavine preko Ukrajine. Evropska unija, kao posrednik u rješavnju rusko-ukrajinskih gasnih sporova, insistira na brzom i dugoročnom dogovoru.

Bivši diplomata Srećko Đukić kaže za RTS da nije otimista kada je riječ o tom sporu.

“Već 10-15 godina traju sporovi sa Ukrajinom, i Rusije sa Evropom u vezi sa gasom i bez novih velikih gasovoda koji bi dopremali gas. Mi ne možemo računati na sigurno, jer gas nam je potreban ne samo za grijanje već i za privredu cijele godine”, navodi Đukić.

Njemačka i većina evropskih zemlja uzda se da će nove količine obezbijediti gradnjom drugog kraka gasovoda “Sjeverni tok” i novim skladištima gasa. Evropske zemlje gotovo 40 odsto svoje potrošnje pokrivaju ruskim gasom. Gasne krize su pokazale da su najugroženije zemlje Balkana, jer zavise od samo jednog pravca snabdijevanja, upravo preko Ukrajine.

Izvor: RTS

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *