Naslovne strane dnevnih novina za 6. mart – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Zaštititi radnike u privatizaciji

Zaposleni u Institutu Dr Simo Milosevic u Igalu očekuju da se očuva djelatnost Instituta i postojeća radna mjesta, kao i da se obezbijede primjerene zarade i bolji uslovi rada, saopšteno je iz sindikata te zdravstveno-turističke ustanove povodom najavljene priprema za raspisivanje petog tendera za privatizaciju. Sindikat je naveo da su iz medija saznali za plan privatizacije.

Zakon o kocki će samo da izmijene

Vlada je odustala od izrade dugo najavljivanog novog zakona o igrama na sreću, već će Ministarstvo finansija, kako je navedeno u programu rada Vlade za 2018. godinu, uraditi samo izmjene postojećeg i to do kraja septembra ove godine. Izvršiće se izmjene i dopune važećeg zakona u cilju otklanjanja uočenih nepreciznosti i stvaranja pretpostavki za dalje unapređenje normativnog okvira u ovoj oblasti.

Smanjite poreze i doprinose na zarade

Crna Gora ove godine treba da se usmjeri na dalju reformu poreske politike, posebno u dijelu smanjenja poreskog opterećenja rada, ocijenio je šef misije MMF-a za Crnu Goru Martin Petri. On je juče imao sastanak sa premijerom Duškom Markovićem i ministrom finansija Darkom Radunovićem. MMF smatra da je vlada već prepoznala da treba raditi reformu penzijskog sitema, javne uprave, kao i podršku jačanja fiskalne odgovornosti opština.

Dnevne novine

Na prodaju će biti više od 600 stanova

Javni pozivi za banke, te za investitore, fizička i pravna lica, koji će na prodaju ponuditi više od 600 stanova u okviru projekta Hiljadu plus, biće raspisani tokom ovog mjeseca, kazao je Dnevnim novinama generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Marko Čanović.

Opsluženo 151.240 putnika

Na aerodromima Podgorica i Tivat u janaru i februaru opsluženo je 151.240 putnika, 25.000 više nego prethodne godine. Kako je saopšteno iz Aerodroma Crne Gore, u Podgorici je opsluženo 114.860 putnika, što je rast od 18 odsto, a u Tivtu 36.380 ili 26 odsto više u odnosu na isti period 2017.

Pejović najveći izvoznik

Nikšićka kompanija Uniprom, biznismena Veselina Pejovića, bila je najveći crnogorski izvoznik u prošloj godini, dok je među uvoznicima prvo mjesto zauzela firma TCK Montenegro, saopšteno je Dnevnim novinama u Upravi carina.

Žurić na čelu Monteputa

Doskorašnji prvi čovjek” Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić novi je predsjednik Odbora direktora Monteputa, odlučeno je na jučerašnjoj sjednici tog državnog preduzeća. Monteput trenutno sprovodi izgradnju prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare, upravlja tunelom Sozina i priprema realizaciju projekta mosta Verige u Bokokotorskom zalivu.

Dan

Smanjiti poresko opterećenje rada

Crna Gora bi trebalo da se skoncentriše na dalju reformu poreske politike u ovoj godini, ali i na podršku jačanju fiskalne odgovornosti jedinica lokalne samouprave, ocijenio je šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Crnu Goru Martin Petri.

Institut da ostane državni

Zaposleni u Institutu Igalo očekuju da će se očuvati djelatnost preduzeća i postojeća radna mjesta i da će se obezbijediti primjerene zarade i bolji uslovi rada, naveli su iz sindikata tog preduzeća povodom ponovo najavljene privatizacije.

Mijenjali propise da udome partijske kadrove

Otkako je polovinom prošle godine na mjesto predsjednika odbora direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) postavljena Vesna Bracanović često se mijenjaju pravilnici o sistematizaciji radnih mjesta kako bi se zaposlili partijski kadrovi, kazali su za “Dan nezadovoljni radnici tog preduzeća. Naveli su da se zaposlenima prijeti novom sistematizacijom, otkazima i tehnološkim viškovima, dok se na svakoj sjednici odbora direktora mijenjaju pravilnici o sistematizaciji za partijske kolege.

Pobjeda

Promet 69 odsto manji

Na Montenegroberzi je u februaru promet bio 1,29 miliona eura, što je 69 odsto manje nego u januaru, navodi se u novom biltenu ove berze. U poređenju sa februarom prošle godine promet je manji 86 odsto.

Procjena rejtinga do kraja marta

Novu procjenu rejtinga Crne Gore Standard i Purs trebalo bi da saopšti do kraja marta, saopšteno je iz Ministarstva finansija nakon sastanka sa predstavnicima ove rejting kuće.

Tvrde da zakon o planiranju i gradnji ne ograničava opštine

Skupštinski Zakonodavni odbor, a ranije i Vlada predložili su Ustavnom sudu da odbije prijedlog pet poslanika opozicije za pokretanje postupka za ocjenu saglasnosti sa Ustavom odredaba članova 15-29, 32, 36 i 174 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata. Zahtjev za ocjenu ustavnosti podnijeli su poslanici Aleksa Bečić, Miodrag Lekić, Ranko Krivokapić, Danijela Pavićević i Dritan Abazović, tvrdeći da se ovim “odredbama narušava sistem lokalne samouprave i centralizuju poslovi iz nadležnosti opština, suprotno Ustavu i Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi”

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *