Grčka dobila posljednju tranšu pomoći vrijednu 5,7 milijardi eura

Dodajte komentar
Atina

Grčka je dobila zeleno svijetlo za novu i posljednju tranšu kreditne pomoći od 5,7 milijardi eura, u okviru programa koji će i formalno biti završen u avgustu.

Prebacivanje 5,7 milijardi eura će biti urađeno “do sredine marta”, pošto to odobre parlamenti zemalja kod kojih je to neophodna procedura, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija Grčke.

Tim odobrenjem će formalno biti okončan treći krug evaluacije grčkih reformi, nametnutih u zamjenu za finansijsku pomoć od jula 2015.

Ministri finansija eurogrupe su blokirali sredstva na sastanku 19. februara, tražeći od Grčke da pokrene sistem elektronske aukcije nekretnina građana zaplenjenih zbog neotplaćivanja kredita.

Atina je u ponedjeljak s predstavnicima kreditora počela procjenu posljednjeg paketa reformi koje treba da uvede prije nego što u avgustu povrati finansijsku samostalnost.

Dvije strane su se dogovorile da održe “strog raspored” da bi se savladala ta posljednja etapa prije povratka Grčke na finansijska tržišta, naveo je portparol vlade Dimitris Canakopulos.

Grčka istovremeno vodi pregovore s kreditorima o mehanizmu za olakšanje javnog duga, modelom otplate zasnovanom na nivou rasta.

(Gdeinvestirati)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *