Od aprila pametni parkinzi u Podgorici

Dodajte komentar

Parking servis Podgorica je tokom prošle godine ostvario rekordne prihode iznad milion i po eura, čime je, kako kažu iz ove gradske službe, pokazana opravdanost postojanja i značaj za saobraćaj u glavnom gradu. Direktor Parking servisa Nusret Canović navodi da su sebi zadali ove godine više ciljeve i planove, a najvažniji projekat biće postavljanje pametnog parkinga u centru grada, koji će biti završen do kraja ovog mjeseca.

“Pokrenuli smo pilot projekat postavljanja smart parkinga, koji smo uspjeli da pripremimo zahvaljujući podršci Crnogorskog Telekoma i Glavnog grada, a riječ je savremenoj tehnologiji. Senzori se instaliraju ispod asfalta, koji prikupljaju podatke i šalju na centralni sistem, a putem info-tabli, koje će biti postavljene na stubovima javne rasvjete, kao i aplikacije vozači će moći da imaju uvid u stanje na parkingu. U svakom trenutku znaće koliko ima slobodnih parking mjesta. Praktično, ovo je i ‘eko frendli’ projekat, jer se na ovaj način smanjuje i emisija štetnih gasova, a građani neće morati da troše vrijeme i gorivo na traženje parkinga”, kazao je Vikend novinama Canović.

Smart parking će biti postavljen u dvije ulice Novaka Miloševa i Miljana Vukova, a u zavisnosti od podataka i uspješnosti pilot projekta moguće je i širenje mreže senzora po gradu. Ovim će Podgorica dobiti oko 100 pametnih parkinga.

Canović ja kazao i da postoje četiri načina plaćanja parkinga na ulici, ali da građani većinom koriste samo dva.

Ističe da je 99 odsto plaćanja parkinga obavljeno putem SMS-a, te da je i taj sistem uveden iz razloga što svaki građanin ima sigurno jedan telefon, a mnogi i dva.

“Parking se plaća SMS-om, na parkomatu, mjesečnom preplatom i parking kartom. Međutim, građani skoro i da ne koriste parkomate i parking karte. Većinom ne znaju za sistem plaćanja putem parking karte, koji postoji od uvođenja Parking servisa i prilično je jednostavan za plaćanje. Kod parkomata je slična situacija, jer godišnje se svega nekoliko stotina eura zaradi na taj način”, zaključio je Canović.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *