Tramp uvodi drakonske cijene na čelik

Dodajte komentar

Američki predsjednik Donald Tramp objavio je da će SAD uvesti visoke tarife na uvoz čelika i aluminijuma.

Tramp je precizirao da će tarifa na uvoz čelika biti 25 odsto, dok će na aluminijum biti deset odsto. Mjere će biti na snazi duži vremenski period, a počeće da važe sljedeće nedjelje.

Tramp je na Tviteru napisao da su “industrija čelika i aluminijuma desetkovane zbog nefer trgovine i loše politike koja je vođena decenijama i da druge zemlje ne smiju više iskorišćavati Ameriku, njene radnike i kompanije”, preneo je Glas Amerike.

Američki predsjednik je na sastanku rekao da su trgovinski sporazum NAFTA i Svjetska trgovinska organizacija katastrofalni za SAD i da je “uspon Kine direktno povezan sa otvaranjem Svjetske trgovinske organziacije”.

Tramp nije objavio detalje o tome koje će zemlje biti pogođene novim tarifama.

U 2017. SAD je skoro polovinu količine čelika uvezla iz Kanade, Brazila, Južne Koreje i Meksika, dok je kineski čelik činio manje od 2 odsto ukupnog uvoza SAD.

EU je, reagujući na tu najavu, saopštila danas da će odlučno izaći sa kontramjerama protiv SAD, nazvavši restrikcije u trgovini čelikom i aluminijumom “drastičnom intervencijom” kojom se štiti američka industrija, javio je Rojters.

“Mi duboko žalimo zbog ovog koraka, koji predstavlja drastičnu intervenciju za zaštitu američke industrije i nije zasnovan na bilo kakvom opravdanju vezanom za nacionalnu bezbjednost”, saopštio je predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *