Ovo su gradovi sa najboljim saobraćajem na svijetu

Dodajte komentar

Hong Kong je rangiran na samom vrhu liste gradova sa najodrživijim saobraćajem, prema Sustainable Cities Mobility 2017. Istraživanje je sprovedeno u sto velikih gradova, uključujući 23 različita indikatora kako bi se dobilo indikativno rangiranje u domenu mobilnosti i održivosti transportnih sistema.

Hong Kong je najjuspješniji zahvaljujući dobro povezanoj i inovativnoj transportnoj mreži koja podrazumijeva impresivnih 12,6 miliona putovanja svakog dana. Takođe, taj grad označen je kao pristupačan i jeftin sudeći po međunarodnim standardima i čini epicentar 90 posto dnevnih putovanja u dijelu azijskih metropola, što je najveća stopa bilo kog grada na svijetu.

Druga dva azijska grada, Seul i Singapur ulaze u top 10. Na poslednjem generalnom istraživanju ova dva grada postigli su dobre rezultate, ali zabilježen je pad po pitanju urbane mobilnosti,  jer je potrebno poboljšanje biciklističke infrastrukture. U ostatku top 10 liste dominirali su evropski gradovi: Cirih, Pariz, Prag, Beč, London, Štokholm i Frankfurt.

Nju Jork se nalazi na 23. mjestu, iako bi to moglo biti iznenađujući rezultat za neke Njujorčane, koji kolektivno potorše 35.000 sati svakog radnog dana čekajući vozove, koji se ne pojavljuju. Bez obzira na to, Nju Jork generalno dobro funkcioniše po pitanju metro sisema koji su dostupni i rade 24 časa dnevno. Pored toga, grad ima jako važne i dobre konekcije vozovima sa Long Ajlendom i Nju Džerzijem. Takođe, Nju Jork je postigao dobar rezultat u kategoriji “ljudi” dobivši ekstra bodove za povezivanje vozača kao i za pristupe za putnike u invalidskim kolicima.

Izvor: World ecomonic forum, Prevod: Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *