Najbolja taktika za trik-pitanja na razgovoru za posao je – istina

Dodajte komentar

Tokom intervjua za posao poslodavac će htjeti da sazna sve o vašem iskustvu, karakteru i sposobnostima. Trik-pitanja će pokazati da li ste vi pravi kandidat.

Većina razgovora sadrži nekoliko krugova vrlo sličnih pitanja. Po pravilu, u prvi krug spadaju pitanja o iskustvu, bivšem poslodavcu, odnosu s kolegama na bivšem radnom mjestu i motivaciji da se prijavite za posao. Drugi krug čine pitanja koja otkrivaju lične osobine i koncentrišu se na osobine potrebne za radno mjesto na koje ste se prijavili, a u trećem krugu moraćete da odgovorite na pitanje zašto biste bili dobar kandidat za radno mesto.

Najčešća pitanja:

Recite nešto o sebi. Kakvo radno iskustvo imate, koje ste poslove radili?

Ne počinjite priču od rođenja i ne pričajte anegdote. Kratko istaknite najvažnije detalje iz poslovne biografije i vještine koje ste razvijali u slobodno vrijeme.

Zašto tražite novi posao? Zašto ste napustili bivše radno mjesto?

Budite pozitivni, ne govorite ružno o bivšem poslodavcu čak i ako ste nezakonito dobili otkaz. Ako ste dobili otkaz, pokušajte da ga predstavite kao logičan kraj vaše karijere tamo i recite da je vrijeme za nove izazove.

Šta znate o našoj kompaniji, zašto ste se prijavili za ovaj posao? Šta želite da radite kod nas?

Prije razgovora obavezno se raspitajte o kompaniji. Dobar pristup bio bi: “Već neko vrijeme pratim vaš uspjeh na tržištu i rado bih pomogao da se poveća prodaja”.

Kako podnosite rokove i promjene iz sata u sat?

Ako ne funkcionišete u takvoj atmosferi, možda je bolje da to na neki način i priznate, ali – mudro. Recite da vam je važno da imate dovoljno vremena da se dobro pripremite, pa kad treba, možete da dođete i ranije.

Zašto bi trebalo da zaposlimo baš vas?

Osim obrazovanja i uobičajenog iskustva, možda imate i neki dodatni plus. I još nekom rečenicom pokažite da cijenite kompaniju u kojoj se takmičite za posao.

Koliko imate djece? Planirate li da imate djecu?

Ne pozivajte se na pravo da poslodavac ne bi trebalo da vas to pita. Ako imate četvoro djece, recite to, i istaknite da to neće negativno uticati na vaš rad. Dobar pristup je: “Organizovani smo tako da moj posao nikada nije trpio zbog djece”.

Šta je vaša najveća prednost, a šta mana?

Vaša najveća prednost trebalo bi da bude preokretanje mana u svoju korist. Ako vam postave jedno od tih pitanja, odmah odgovorite i na drugo. Na primjer: “Još nisam radila u programu koji koristi vaša kompanija, ali radila sam na ranijim verzijama i brzo se prilagođavam promjenama”.

Koliku platu ste imali i koliku platu očekujete?

Poslodavac procjenjuje koliko ste realni, ali i koliko malo vas može platiti. Dobra prilika da kažete: “Počela sam sa toliko-i-toliko i napredovala, tako da je poslednja plata bila…”.

(eKapija)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *