Dženeral motors raštimovan, otpušta hiljade radnika

Dodajte komentar

Ogranak američkog Dženeral Motorsa (GM) u Južnoj Koreji planira da ukine 5.000 radnih mjesta ili oko 30 odsto sopstvene radne snage.

Gigant planira i da istovremeno proizvodnju zadrži na stabilnom nivou ako južnokorejske vlasti pristanu na predlog o restrukturiranju poslovanja u vrijednosti od 2,8 milijardi dolara.

To se navodi u dokumentu koji je GM dostavio vlastima u Seulu, a u koji je Rojters imao uvid.

GM je prošlog mjeseca najavio da će ugasiti jednu fabriku u gradu Gunsan, jugozapadno od Seula, i da razmatra sudbinu preostale tri fabrike u toj zemlji.

Automobilski gigant iz Detroita, u čijem je vlasništvu 77 odsto udjela u kompaniji GM Koreja, u pregovorima je sa južnokorejskim vlastima o predlogu restrukture, jer 17 posto udela u toj kompaniji pripada državnoj banci Koreja divelopment benk (KDB).

Preostalih 6 odsto je “u rukama” kineske kompanije SAIC Motor korp.

U planu dostavljenom vladi, kompanija GM Koreja predlaže smanjenje broja zaposlenih na 11.000 sa 16.000, a budući da u pogonu u Gunsanu radi samo 2.000 ljudi, očigledno je da će otpuštanjima biti pogođeni i radnici u drugim fabrikama.

Takav predlog bi, kako ocjenjuje Rojters, mogao da “satera u ćošak” južnokorejsku vladu, jer predsjednik želi da sačuva više hiljada radnih mjesta, ali bi se, s druge strane, mogao suočiti sa bijesom javnosti, ako novac poreskih obveznika iskoristi za pomoć GM-u.

U dokumentu, GM takođe predlaže da u narednih 10 godina otvori 1.100 novih radnih mjesta, plus da u Južnoj Koreji proizvede dva nova sportska vozila. Iz vlade poručuju da će odluku o podršci GM-u donijeti nakon sprovođenja dubinske analize njenog poslovanja u toj zemlji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *