Prva kompanija koja se bavi proivodnjom marihuane izlazi na berzu

Dodajte komentar

Cronos Group Inc. (PRMCF) proizvođač medicinske marihuane, postaće prva kompanije koja će biti izlistana na berzama, na tržištu Nasdaq, pod simbolom trgovačke oznake “CRON”.

Ovo će biti i prva marihuana-akcija (pot-akcija) koja će biti izlistana na bilo kojoj glavnoj američkoj berzi. Cronos Group-om iz Toronta se već trguje u Kanadi, na TSX Venture Exchange.

“To je veoma značajno za kompaniju i čitavu industriju”, rekao je Mike Gorenstein, osnivač i glavni izvršilac kompanije Cronos, u intervjuu za Bloomberg. “Ovo je veliki trenutak koji pokazuje da stigma nastavlja da se erodira na kanabisu.”

Na konto onoga što mnogi nazivaju “zelenom navalicom”, zalihe takozvanih pot-akcija su porasle, jer marihuana postaje sve legalnija širom Sjedinjenih Američkih Država, i širom svijeta. Prema podacima agencije Arcview Marketing Research, prodaja marihuane porasla je za 30% na 6,7 milijardi dolara u 2016. godini. U naredne tri godine očekuje se da će prodaja premašiti 20,2 milijarde dolara.

Cronos ima prednost nad mnogim ovakvim malim startup-ovima jer pokriva međunarodno tržište. Isporučuje svoje proizvode u Njemačku, gradi objekte u Izraelu i ima dozvolu kroz zajedničko ulaganje (joint venture) u Australiji. Do sada nije prisutan u SAD-u zbog određenih pravnih pitanja.

U SAD-u, savezna vlada tvrdi da je marihuana nelegalna. Ipak, sve veći broj država dozvoljava njenu upotrebu. Tokom Obaminog mandata, državni zakon je imao prednost na lokalnom nivou, ali sada to više nije slučaj. Sprovođenje zakona o marihuani ostaje prilično upitno i nesigurno.

Dakle, kompanije kao što je Cronos moraju pratiti zadati američki hod poslovanja, sve dok zakonitost ovih proizvoda ne postane zvučna i konačna.

Ipak, ove kompanije, koje posluju zakonito na svojoj teritoriji, definitivno mogu imati koristi od intenzivnijeg interesovanja investitora za industriju kanabisa, upisom akcija na američku berzu.

Izvor: Investopedia, Prevod: Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *