“Gasprom” mora da plati ukrajinskom “Naftogasu” 2,56 milijardi dolara

Dodajte komentar

Arbitražni sud u Stokholmu prihvatio je zahtjev ukrajinskog “Naftogasa” da mu “Gasprom” isplati 4,673 milijarde dolara za tranzit gasa.

Imajući u vidu zahtjev “Naftogasa” za novčanom kompenzacijom u visini od 17 milijardi dolara zbog smanjenog tranzita gasa za evropske potrošače u odnosu na onaj koji je predviđen ugovorom, sudije su prihvatile potraživanje u vrijednosti od 4,673 milijarde dolara.

Uzimajući u obzir ranije dosuđenu sumu u korist “Gasproma” za ugovor o isporuci gasa, sudije su to kompenzovale donošenjem odluke u korist “Naftogasa” u visini od 2,56 milijardi dolara, navodi se u saopštenju.

Sinoć je ukrajinska kompanija “Naftogas” saopštila da je Arbitražni sud u Stokholmu obavezao “Gasprom” da isplati ukrajinskoj kompaniji “Naftogas” kompenzaciju zato što nije isporučio dogovorene količine gasa za tranzit.

“Gasprom” i “Naftogas Ukrajine” se od juna 2014. godine spore pred Stokholmskim arbitražnim sudom. Predmet potraživanja su ugovori o snabdijevanju gasom iz Rusije i njegovom tranzitu preko Ukrajine od 2009. godine.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *