Aerodromi Crne Gore izlaze na berzu – vrijednost preko 100 miliona eura

Dodajte komentar
Aerodrom Podgorica

Aerodromi Crne Gore od danas su registrovani na Montenegroberzi kao akcionarsko društvo za uslužne djelatnosti u vazdušnom saobraćaju “Aerodromi Crne Gore” AD Podgorica (simbol trgovine:AERO), saopšteno je sa berze.Ukupna kapitalna vrijednost Društva, kako se navodi na web sajtu Montenegroberze, iznosi 101.500.000,00 € ili 10.150.000 akcija nominalne vrijednosti 10,00 €.

Prodaja, odnosno neki vid valorizacije kompanije Aerodromi Crne Gore, tokom prošle godine su bili u centru pažnje crnogorskih medija. Iz Vlade su uporno poručivali da prodaje Aerodroma nema, ali da treba razmisliti o valorizaciji kompanije.

“Vlada nije razmišljala o prodaji crnogorskih aerodroma, već će, nakon što sačini analize, odgovoriti na ozbiljna interesovanja investitora. Niti smo pomenuli, niti smo razmišljali, niti će biti prodaje aerodroma, već imamo ozbiljna interesovanja, ali da bi njima odgovorili mi u Vladi već sa Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC) dogovoramo izradu ozbiljne analize koja će nam pokazati u kom pravcu treba da idemo“, saopštio je premijer Duško Marković na konferenciji za novinare povodom prve godišnjice rada Vlade početkom decembra.

Marković je tada kazao da Vlada pažljivo razmatra opcije valorizacije crnogorskih aerodroma.

„Kada tu analizu dobijemo, vjerujem da ćemo biti u prilici da se u Vladi opredijelimo, a javnost obavijestimo. Ima kredibilnih investitora koji su spremni da u jednoj godini ulože preko 110 miliona USD u valorizaciju istovremeno oba aerodroma, i u Podgorici i u Tivtu“, kazao je Marković.

A da zainteresovanih za kupovinu podgoričkog i tivatskog aerodroma ima znalo se i prije decembra. Turska kompanija TAV, koja upravlja sa 17 aerodroma na tri kontinenta, upoznata sa planovima Vlade Crne Gore da valorizuje naše aerodrome zainteresovala se za ulazak u Crnu Goru, što su jasno kazali na sastanku u Skoplju kojem su prisistvovali ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković i predstavnici TAV-a.

Koordinator Holdinga Aerodroma TAV Giraj Čolpan i član Odbora direktora TAV-a Zoran Krstevski  tada izrazili su spremnost da dođu u Crnu Goru i započnu sa predstavnicima Vlade razgovore o modelima valorizacije aerodroma u Podgorici i Tivtu.

Predstavnici kompanije TAV upoznali su ministra Nurkovića sa svojom djelatnošću navodeći da upravljaju, među ostalim, aerodromima u Skoplju i Ohridu, a u saradnji sa francuskim kompanijama i aerodromom „Franjo Tuđman“ u Zagrebu.

Predsjednik Vlade Duško Marković primio je krajem januara predstavnike kompanije Besiks na čelu sa izvršnim direktorom Rikom Vanderbergom. Besiks grupa je tada, između ostalog, posebno iskazala interesovanja za učešće u mogućim projektima vezanim za valorizaciju aerodroma Tivat i Podgorica.

Interesovanje za valorizaciju crnogorskih aerodroma iskazali su i arapski investitori. Predstavnici kompanije 32Group čije je sjedište u Dubajiu, koje je na sastanku sa premijerom Markovićem u januaru predvodio izvršni direktor Madžid Pišjar, kazali su da žele da odmah preuzmu određene turističke objekte u Ulcinju, te iskazali interesovanje za ulaganja u crnogorsku poljoprivredu te da su zainteresovani za valorizaciju Aerodroma.

Prodaji Aerodroma protivili su se i sadašnji i nekadašnji koalicioni partneri DPS-a – SD i SDP. Predsjednik Socijaldemokrata i predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović jasno poručio je da su Aerodromi uslov ostanka te partije u Vladi.

“Ne može biti nikakve priče o prodaji Aerodroma, i to je za nas uslov ostanka u Vladi, a možemo da vidimo kakve su to ponude i o čemu se radi. Stav SD-a je da država Crna Gora ima mehanizama i mogućnosti, i Aerodromi Crne Gore imaju potencijala da sami finasiraju svoj razvoj iz kredita, koje oni vraćaju, bez državnih garancija”, rekao je Brajović novinarima nakon premijerskog sata.

AERODROMI CRNE GORE AD, kao Javno Preduzece, formirano je 1999. godine od strane Vlade Crne Gore. Aerodromi u Podgorici i Tivtu su nakon višegodišnjih pregovora preuzeti od srbijanske kompanije JAT-a dana 23. aprila 2003. godine i postali vlasništvo Vlade Crne Gore. Prvi direktor JP Aerodromi Crne Gore bio je gospodin Milovan Đuričković.

Vlada Crne Gore je na sjednici od 25.jula 2013.godine, donijela odluku o osnivanju jednočlanog akcionarskog društva za usluzne djelatnosti u vazdušnom saobraćaju “Aerodromi Crne Gore” Naziv društva je : “Aerodromi Crne Gore” akcionarsko društvo za uslužne djelatnosti u vazdušnom saobracaju. Skraćeni naziv Društva je: ”Aerodromi Crne Gore” AD.

(Foto: Aerodromi Crne Gore)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *