Od juče svi online kupci u EU su jednaki

Dodajte komentar

Istraživanje Evropske komisije pokazalo je da 63 posto internet stranica ne dopušta kupovinu kupcima iz drugih država Unije.

Zemlje članice Evropske unije u utorak su prihvatile uredbu kojom se zabranjuje geoblokiranje kupaca u online kupovini na temelju njihova državljanstva, prebivališta ili mjesta na kojem se privremeno nalaze, javlja poslovni.hr

Uredba je bez rasprave prihvaćena na sastanku Vijeće za opše poslove. Nakon odluke Vijeća uredba će do kraja marta biti objavljena u službenom glasilu EU-a, a stupa na snagu devet mjeseci po objavi.

Prije Vijeća, uredbu je prihvatio i Evropski parlament 6. februara.

Po novim pravilima će se trgovci u online trgovini morati odnositi prema kupcima iz drugih članica jednako kao prema lokalnima, odnosno ponuditi im jednake cijene i uslove kupovine za fizičku robu, kao što su kućanski aparati ili elektronika, online usluge kao što su cloud računarstvo ili usluge smještaja i održavanja internet stranice, te prodaju ulaznica za, recimo, festivale, koncerte.

Za sada su od novih pravila isključeni digitalni sadržaji koji su zaštićeni kako intelektualno vlasništvo, no Evropska komisija će u roku od dvije godine od stupanja zakona na snagu morati da procijeni treba li  da proširi zabranu geoblokiranja i na audio-vizuelne sadržaje i usluge prometa, koje trenutno nisu obuhvaćene zakonom.

(eBrod)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *