Predstavljena Nagrada za društvene promjene

Dodajte komentar

Predstavljen je još jedan godišnji ciklus Nagrade za društvene promjene u Crnoj Gori, programa koji podržava i nagrađuje mlade sa idejama za pokretanje društvenog biznisa.

Nagrada za društvene promjene (Social Impact Award – SIA) najveći je evropski projekat na temu društvenog biznisa, posvećen mladima. Mladi društveni preduzetnici i ove godine moći će da prijave svoje ideje, a najbolji timovi dobiće mentorsku podršku, početni kapital od 1.500 eura i putovanje na međunarodni samit koji se ove godine održava u prijestonici Gruzije, Tbilisiju. Za ovaj program mogu da se prijave studenti i srednjoškolci, kao i svi pojedinci ili timovi sačinjeni od članova koji imaju od 14 do 30 godina. Prijavljivanje će biti moguće od prvog dana marta do kraja aprila, na platformi www.socialimpactaward.me. Program Nagrade za društene promjene u Crnoj Gori predstavljen je u upravnoj zgradi Erste banke.

U Crnoj Gori ovaj program sprovodi se od 2016. godine. U prethodna dva ciklusa održano je više od 70 promotivnih i inspiracijskih događaja i radionica na kojima je učestvovalo više od 1.000 mladih ljudi. Svoje ideje za društvene biznise prijavilo je više od 40 timova sastavljenih uglavnom od studenata svih crnogorskih univerziteta. Tokom prve dvije godine trajanja programa, 17 timova plasiralo se u finale i tako dobilo dio Nagrade za društvene promjene – više od 600 sati rada sa mentorima iz najvećih crnogorskih kompanija, privrednih udruženja i univerziteta. Titulu pobjednika Nagrade za društvene promjene u Crnoj Gori ponijelo je 7 timova koji su dobili dalju mentorsku podršku, putovanja na Međunarodne SIA samite u Beču i Beogradu i ukupno 14.000 eura direktne finansijske podrške za ostvarivanje njihovih ideja za društvene biznise.

Misija projekta je promocija društvenog preduzetništva među mladima. Suština ovakvog biznisa jeste poslovanje koje donosi zaradu, ali istovremeno rješava neki od društvenih  problema, bilo da je riječ o zapošljavanju ugroženih društvenih grupa ili rješavanju problema lokalnih zajednica.

U 30 zemalja Evrope, Afrike i Azije program Nagrade za društvene promjene biće sproveden 2018. godine. Regionalni Propulsion Fond sprovodi ovaj program u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i na Kosovu. Propulsion Fond koji djeluje u cijelom regionu fokusiran je na omogućavanje kompanijama da ulažu u dobrobit društva u kojem posluju. Godišnje, u različite programe društvene dobrobiti vodeće kompanije regiona kroz Propulsion Fond usmjeravaju više od 600.000 eura.

„Želimo ne da stvaramo lidere regiona, nego da gradimo region lidera, a u tome su nam vodeće društveno odgovorne kompanije u Crnoj Gori i širom regije ključni saveznici“, rekao je Darko Soković, izvršni partner u Propulsion Fondu.

Nagradu za društvene promjene pokrenuli su 2009. jedan od najprestižnijih ekonomskih univerziteta na svijetu – Bečki univerzitet za biznis i ekonomiju (WU) uz podrku bečkog Impact Hub-a i Erste Fondacije.

U Crnoj Gori partneri Nagrade za društvene promjene su Erste banka, Coca Cola HBC, Privredna komora Crne Gore, Univerzitet Donja Gorica i drugi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *