Očekuje se rast cijene zlata

Dodajte komentar

Informacije o tome u šta ulažu učesnici na finansijskim tržištima mogu biti vrlo korisne i tražena su roba među investitorima. Zbog toga, veliki investitori pokušavaju takve informacije zadržati za sebe.
No, ipak postoji nekoliko načina da se dođe do informacija o tome što se događa na pojedinim tržištima. Jedan od njih je praćenje pozicija velikih špekulanata na američkom tržištu futuresa i opcija, koji po zakonu moraju svoje transakcije prijavljivati nadležnim institucijama, a one ih objavljuju javnosti.

U zadnjem javno dostupnom izvještaju vidi se da među špekulantima pada interes za ulaganjem u dionice, a raste interes za ulaganjem u zlato. Naime, na jednom od futures ugovora vezanom uz S&P 500 indeks, koji se računa na temelju kretanja cijena 500 dionica velikih američkih kompanija, trenutno je 55% novca velikih špekulanata uloženo u kupovne pozicije. Interesantan je podatak da je nedjelju dana prije na istom ugovoru bilo približno 58% kupovnih pozicija, što znači da raste broj onih koji smatraju da će dionice početi da padaju.

Tradicionalno, kada cijena dionica pada, raste cijena zlata i ostalih plemenitih metala. Trenutno je čak 81% novca velikih špekulanata uloženo u rast cijene zlata, dok ih samo 19% očekuje pad cijene investicijskog zlata. U samo nedjelju dana je razlika između kupovnih i prodajnih pozicija na zlatu porasla za čak 1,98 milijarde dolara. To je dovelo do porasta cijene ovog plemenitog metala. U trenutku pisanja analize cijena unce zlata na platformama Admiral Marketsa iznosi 1339,57 USD, što je 2,8% iznad nivoa s početka godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *