Crna Gora je bezbjedna investiciona destinacija

Dodajte komentar

Iz perspektive Crne Gore, prioritetni regionalni projekti su Jadransko-jonski koridori brza putna saobraćajnica i gasovod, te modernizacija i širenje željezničke infrastrukture. To je preduslov čvršćeg ekonomskog povezivanja, protoka ljudi i robe, ocijenio je premijer Duško Marković na Investicionom samitu Zapadnobalkanske šestorke.

U radu skupa, koji je juče održan u sjedištu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Londonu, pored Markovića, učestvovali su predsjednici vlada Ana Brnabić iz Srbije, Ramuš Haradinaj s Kosova, Edi Rama iz Albanije i Zoran Zaev iz Makedonije, i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić. Oni su potencijalnim investitorima predstavili mogućnosti za direktne strane investicije u prekogranične projekte.

“Infrastrukturno povezivanje je preduslov jačanja ekonomske integracije, odnosno ukupne konkurentnosti regiona”, kazao je Marković na panel diskusiji.

Podsticaji za ulaganje

On je podsjetio da je crnogorski standard mjeren BDP-om po glavi stanovnika na 45 odsto onog u EU, što je iznad prosjeka Zapadnog Balkana.

“Puna primjena Akcionog plana za regionalni ekonomski prostor šest zemalja Zapadnog Balkana, zasnovanog na pravnom okviru CEFTA i sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju, znači dalje pojednostavljenje trgovine robom i uslugama, veću mobilnost radne snage i istraživača, intenzivnije privlačenje investicija i jačanje digitalne ekonomije”, rekao je Marković.

Smatra i da zemlje Zapadnog Balkana treba da eliminišu necarinske barijere u međusobnoj trgovini kroz skraćivanje čekanja na graničnim prelazima i ujednačavanje standarda.

“Crna Gora raspolaže razvojnim resursima u oblastima turizma, energetike, poljoprivrede i prerađivačke industrije, članica je NATO-a i daleko je odmakla u pregovorima za članstvo u EU, sa zakonodavstvom koje je umnogome usaglašeno sa evropskim. Ona je mala, otvorena, mediteranska ekonomija, članica Svjetske trgovinske organizacije, sa konkurentnim poreskim stopama, naročito porezima na dobit i dohodak od devet i 11 odsto, te nudi brojne pogodnosti i podsticaje investitorima, posebno za ulaganje u sjeverni region i nerazvijena područja”, ukazao je Marković.

(Opširnije u Dnevnim novinama)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *