Brisel uslovljava odlaganje prodaje NLB banke

Dodajte komentar

“Ako želimo da produžimo rok za prodaju Nove ljubljanske banke, moramo računati s činjenicom da će ograničavajuće mjere ostati na snazi, ili će biti jače”, rekla je ministarka fiannsija Slovenije Mateja Vraničar-Erman nakon jučerašnjeg susreta sa komesarkom Evropske unije za konkurentnost Margrethe Vestager.

Promjena roka za prodaju Nove ljubljanske banke zavisi od mjera kompanzacije koje je Slovenija spremna da sprovede, rekla je Vraničar-Erman. “Imam vrlo jasnu sliku koju moram predstaviti koaliciji i vladi”, rekla je nakon sastanka u Briselu, ali o detaljima nije htjela da govori.

Pročitaj još: Evropska unija pokreće istragu zbog kašnjenja prodaje NLB-a

Vlada slovenačkog premijera Mire Cerara kao ograničavajuće ili kompenzacijske mjere predlagala je da NLB do privatizacije, čije okončanje želi da odloži do kraja iduće godine, vodi nezavisni upravljač.
Evropska komisija je još u januaru izrazila sumnju da je to dovoljno za opoziv preuzetih obaveza iz 2013. godine, kada je vlada Alenke Bratušek obećala da će u zamjenu za dozvolu za dokapitalizaciju banku prodati, i to 50 posto prošle godine, a 25 posto minus jednu dionicu ove godine.

Vlada Slovenije će u četvrtak pripremiti odgovor na mišljenje Evropske komisije, nakon čega slijedi nekoliko sastanaka sa predstavnicima Komisije. “Pregovori o državnim pomoćima su uvijek teški”, rekla je Vraničar-Erman, “ali smo zadržali konstruktivan dijalog, što je vrlo važno”.

U slučaju da dogovora s Komisijom ne bude, može se lako dogoditi da EK o banke zatraži da državi vrati državnu pomoć.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *