Pratite uživo Investicioni samit Zapadnog Balkana u organizaciji EBRD

Dodajte komentar

U sjedištu Evropske banke za obnovu i razvoj u Londonu počeo je Investicioni samit Zapadnog Balkana na kojem će predsjednici vlada šest država našeg regiona predstaviti grupi od više od stotinu ličnosti iz poslovne zajednice investicione mogućnosti svojih država kako bi privukli direktne strane investicije u prekogranične projekte.

Premijeri Crne Gore Duško Marković, Srbije Ana Brnabić, Kosova Ramuš Haradinaj, Albanije Edi Rama i Makedonije Zoran Zaev kao i predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić učestvovaće na centralnoj sesiji dok će na posebnim panel-diskusijama biti razmotrene teme saobraćajne povezanosti država Zapadnobalkanske šestorke, održivi regionalni energetski model i agenda tzv. „mekog povezivanja“.

U uvodnom dijelu Samita učesnicima će se obratio predsjednik EBRD Suma Čakrabarti, premijer Bugarske – države koja trenutno predsjedava Evropskom unijom Bojko Borisov i u ime države domaćina ministar za za digitalizaciju, kulturu, medije i sport u Vladi Ujedinjenog Kraljevstva Mat Henkok.

Predsjednici Vlade Crne Gore i EBRD Duško Marković i Suma Čakrabarti potpisaće popodne Memorandum o razumijevanju između Vlade Crne Gore i Evropske banke za obnovu i razvoj na osnovu kojeg bi trebalo da bude obezbijeđen okvir za saradnju između Vlade i EBRD u razvoju i implementaciji Inicijative investicione klime i upravljanja sa ciljem poboljšanja razvoja privatnog sektora, promocije dobrog upravljanja, jačanja konkurencije, unapređenja dijaloga javnog i privatnog sektora i dr.

U delegaciji Crne Gore su i ministri finansija i ekonomije Darko Radunović i Dragica Sekulić.

Ovo je treći Samit koji organizuje EBRD. Prethodna dva održana su 2014. i 2016. godine.

Diskusije, govore i panele sa samita možete uživo pratiti na ovom linku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *