Održan sastanak Udruženja banaka i Komore javnih izvršitelja

2 komentara

Udruženje banaka je organizovalo sastanak predstavnika komercijalnih banaka i komore Javnih izvršitelja u cilju prevazilaženja problema koji su identifikovani u procesu prinudnih naplata.

Naglašeno je da treba koristiti resurse koje je Centralna banka Crne Gore stavila na raspolaganju Javnim izvršiteljima u pogledu transakcionih računa i time izbjegavati problem blokade kod svih banaka po konkretnom dužniku i da se izbjegne da banke za isto fizičko lice – izvršnog dužnika izvršenje sprovedu više puta, što dovodi do neopravdane naplate preko iznosa naloženog u postupku prinudne naplate, bez krivice banaka.

“Banke angažuju velike resurse po zahtjevima izvršitelja, a nisu niti povjerilac niti dužnik, niti u većini slučajeva naplaćuju bilo kakvu naknadu za uslugu. U naredbama za blokadu mora biti definisano da li se radi o blokadi do konačne naplate, ili jednokratnoj blokadi računa koja je namijenjena prikupljanju sredstava koja u tom trenutku postoje na računu”, naveo je u saopštenju sekretar Udruženja Bratsislav Pejaković.

Izmjenama Zakona o izvršenju i obezbjeđenju iz 2015. godine je propisano da izvršenje na zaradi sprovodi poslodavac što je bankama trebalo da olakša dio posla po rješenjima o izvršenju.

“Pored pomenutog, banke obično imaju jedan račun koji može da ima više namjena (pored prijema zarade) tako da po prijemu rješenja o izvršenju moraju da ispitaju namjenu sredstava na računu kako bi mogle da postupe po istom. Udruženje banaka aktivno radi na rješavanju svih identifikovanih problema, prevashodno zarad efikasnosti, zaštite korisnika usluga kod banaka i na transparetnosti sistema gdje javnost mora biti upoznata, a time i da se izbjegnu negativne konotacije odnosno reputacioni rizik samih banaka koje rade u skladu sa zakonom i pratećim propisima. Dobra volja postoji kod svih participanata procesa, tako da se nadamo da će u doglednom vremenu sistem biti još efikasniji uklanjanjem evidentiranih problema”, zaključuje Pejaković

Podijeli ovaj članak
2 Komentara
  • otvoriti na PA i vidjeti kako se licna propaganda nba bankar.me promijenila u photo-u, ali ne u tekstu, kao da na sastanku niko drugi nije pricao i imao kakav relevantna input

    razumljivo je da PA mora da slusa, ali zasto je bankar.me povodljiv tamo gdje bi trebao da je kritican na proslijedjenu vijest

    • Procitaj tekst ekspertu. Kvalitetan pristup definisanim problemima, samo ptici rugalici moze smetati. Prepoznata si kao povrsan sluzbenik, mjerljivo loših rezultata, nikad poželjan saradnik, uz prepoznatljivu Kamikaza filozofiju u smislu neka što će povrijediti sebe, nego uživa u kritici nečeg što nije za kritiku. Ostavi se licnih animoziteta nicim izazvanim, osim tvoje licne pizme.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *