Port of Adria uzima kredit od 20 miliona

Dodajte komentar

Vanredna skupština Port of Adrije iz Bara (ex Kontejnerski terminali i generalni tereti) usvojila je juče predlog odbora direktora te kompanije o kreditnom zaduženju kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 20 miliona eura. Voljom većinskog vlasnika turske kompanije Global Ports Holding usvojena je i Odluku o zalaganju pokretne imovine kompanije za taj kredit.

Radi se o 15-ak stavki različite pokretne imovine sa pratećom opremom među kojima su kontejnerski kran, model Liebherr P 137-WS Super, tegljači, prikolice, frigostanice itd, koje su Turci kupili nakon privatizacije krajem 2013. godine.

Protiv predloženih odluka glasao je dio manjinskih akcionara Port od Adrije, a kako “Vijesti” saznaju nijesu se izjasnili kao nesaglasni da bi tražili od uprave da im otkupi akcije. Cijena akcija na berzi je pala na 13 centi, pred održavanje Skupštine.

“Nezadovoljni smo korporativnom kulturom u kompaniji i odnosom prema malim akcionarima. Iz tih razloga najavili smo osnivanje udruženja manjinskih koje bi djelovalo kao krovna institucija za zaštitu interesa svih manjinskih akcionara u Crnoj Gori, edukaciju i propagiranju korporativne kulture”, izjavio je “Vijestima” Saša Raspopović, nezadovoljni manjinski akcionar Port of Adrije.

Protekle dvije sedmice vodila se borba na berzi između lica bliskih većinskim vlasnicima kompanije i nezadovoljnih manjinskih akcionara Port of Adrije.

Najprije su mali akcionari “naduvali” za oko 70 odsto cijenu akcija na prosječni nivo iznad 21 cent po akciji, da bi potom Turci uz pomoć svojih brokera iznijeli na strani ponude veće količine akcija nakon čega je, za nekoliko dana, opet, cijena drastično vraćena na oko 12 centi i stabilizovala se u četvrtak na prosječnih 13 centi. Iz menadžmenta Port of Adria juče su na skupštini saopštili da oni, ni predstavnici Global Porta nijesu učetvovali u snižavanju cijena akcija te kompanije.

Iz Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV) “Vijestima” su juče nezvanično objasnili da iz Montenegroberze nijesu dobijali nikakve informacije ili obavještenja o eventualnim nepravilnostima u ovim trgovinama, zbog čega se regulator na tržištu kapitala time nije ni bavio.

U pozivu akcionarima dali pogrešan broj telefona

U pozivu za jučerašnju vanrednu skupštinu, menadžment Port of Adrije je naveo da su akcionari dužni da svoje prisustvo na skupštini najave najkasnije 24 časa prije održavanja skupštine pozivom na 030/300-470. Namjerno ili ne, naveden je u pozivu akcionarima pogrešan telefonski broj. Ovaj telefonski broj koristi osoblje druge kompanije Luke Bar i nikakve veze nema sa Port of Adria.

“I juče su zvali pet-šest puta. Ovo je Luka Bar. Nije nam jasno kako su uopšte ostavili ovaj telefona. Treba ih… ”, rečeno je juče “Vijestima” u kratkom telefonskom razgovoru sa osobom koja se u Luci Bar javlja na ovaj telefon.

Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *