Naslovne strane dnevnih novina za 24. februar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

U opštinama i dalje viškovi radnika

Institut alternativa juče je objavio istraživanje koje je pokazalo da je broj zaposlenih u javnoj administraciji crnogorskih opština povećan u odnosu na 2014. godinu, iako je trebalo da se smanjuje. Korišćeni su zvanični podaci, kojima raspolaže Vlada Crne Gore. Prema raspoloživim podacima, broj zaposlenih u crnogorskim lokalnim samoupravama porastao je za skoro 400 u toku protekle tri godine.

Italijanima 12,8, a Acu 3,8 miliona

Bord direktora Elektroprivrede obavijestio je juče Komisiju za hartije od vrijednosti, Montenegroberzu i Rudnik uglja Pije vi ja da su skupštini akcionara EPCG, zakazanoj za 28. mart, predložili odluku o pokretanju postupka preuzimanja svih dionica Rudnika po cijeni od 6,4 eura.

Budvanska ostala bez dijela imovine

Hotelska grupa Budvanska rivijera ostala je bez dvije atraktivne zemljišne parcele u Lučicama i u Budvi, koje su postupcima restitucije i deeksproprijacije vraćene bivšim vlasnicima. Gubljenjem ove imovine smanjuje se vrijednost kompanije, a odluku Komisije za povraćaj u Baru čekaju i za još par parcela u uvali Lučice, koje bi mogle takođe promijeniti vlasnike. U Budvanskoj rivijeri potvrdili su da se na ovaj način umanjuje kapital te najveće crnogorske hotelske kompanije.

Dnevne novine

Turisti sa kruzera donijeće 11 miliona

U dvije crnogorske luke Kotor i Bar tokom ove godine očekuje se dolazak 431 broda sa blizu 553.000 gostiju. Ako uzmemo u obzir da barem polovina putnika odluči da izbliza upozna grad u koji je pristala, te da se procjenjuje kako svako od njih tom prilikom potroši 40 eura, to znači da bi ova dva grada zahvaljujući kruzing turizmu tokom 2018. mogla da prihoduju više od 11 miliona eura.

EPCG preuzima sve akcije RUP-a

Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) predložio je Skupštini akcionara da se, na sjednici zakazanoj za 28. mart, izjasni o pokretanju postupka dobrovoljne javne ponude za preuzimanje svih akcija Rudnika uglja Pljevlja, po cijeni od 6,4 eura.

NLB razriješila Klajndinsta

Odbor direktora NLB Banke u Podgorici u petak je razriješio Roberta Klajndinsta dužnosti izvršnog direktora i člana Uprave banke. Na vanrednoj sjednici Odbora direktora, uprava je ujedno s njim raskinula radni odnos. “Nakon donešene odluke Odbora direktora, NLB Banka je u poslijepodnevnim časovima primila rješenje od Centralne banke Crne Gore kojim se oduzima odobrenje za izvršnog direktora Roberta Klajndinsta”, naveli su u banci.

Dan

Acu za akcije daju 3,83 miliona eura

Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) donio je odluku o preuzimanju svih akcija Rudnika uglja (RUP) po cijeni od 6,4 eura po akciji. Njihovu odluku 28. marta treba da potvrde akcionari energetske kompanije.

Korak ka smanjenju kamata

Centralna banka (CBCG) je kroz “podgorički model i Zakon o dobrovoljnom finansijskom restrukturiranju napravila iskorak po pitanju dogovora sa dužnicima kada je riječ o tretiranju loše naplativih kredita (NPJ1), saopšteno je iz Udruženja banaka (UBCG).

Strpljivo čekaju Vladu

Sa juče održanog zbora bivših radnika bjelopoljskog “Vunka, koji su zbog stečaja ostali bez radnih mjesta, Vladi je poručeno da se konačno izjasni može li doprinijeti rješenju njihovog statusa. Bivši radnici “Vunka traže od Vlade da se izjasni povodom zahtjeva da se odrekne potraživanja od 200 hiljada eura u korist 141 nekada zaposlenog u toj fabrici. Oni su juče održali zbor, i u odsustvu predsjedavajućeg Desimira Minića, zbor je vodio Momo Knežević.

Pobjeda

Stanovi poskupili deset odsto

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji lani je porasla 9,9 odsto na 1,11 hiljada eura u odnosu na 2016, pokazuju preliminarni podaci Monstata. Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Podgorici porasla je 2,8 odsto na 1,12 hiljada eura, u primorskom regionu bila je 1,16 hiljada, u središnjem 550, a u sjevernom 639 eura. Iz Monstata su upozorili na razliku u cijenama kvadrata kod građevinskih kompanija, kod kojih je 1,13 hiljada i Fonda za solidarnu stambenu izgradnju, gdje je iznosila 544 eur

Rektor Bokoni univerziteta u Podgorici

Hipotekarna banka, u saradnji sa počasnim Konzulatom Crne Gore u Milanu, organizovaće za studente i postdiplomce edukativnu panel diskusiju “Zivi lokalno, uči globalno” 7. marta u hotelu Hilton sa početkom u 11.00 časova. Učestvovaće Doli Predović, počasnakonzulkai nekadašnja profesorka korporativnih finansijanaBokoni univerzitetu, Bokoni univerziteta Đanmario Verona i prof. Milica Pejanović Đurišić, redovni profesor naUniverzitetu Crne Gore, a moderator je Radoje Cerović, psiholog i poslovni konsultant

Na crnoj listi viski i harli

Evropska unija sprema “crnu listu američkih proizvoda, ako zvanični Vašington ograniči uvoz aluminijuma i čelika, piše njemački list “Frankfurter algemajne cajtung. Američko ministarstvo trgovine je prošle nedjelje pozvalo predsjednika Donalda Trampa da uvede carinu i kvote na metale iz inostranstva, navodeći kao razlog zabrinutost za nacionalnu bezbjednost. Evropska komisija, javlja njemački list, priprema carine za pojedine proizvode iz SAD, među kojima su viski, motocikli ,,harli dejvidson i đus. Portparol EK Margaritis Šinas odbio je da komentariše te navode, ali je rekao da će EU preduzeti ,,odgovarajuće mjere da bi odbranila svoju industriju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *