Srednja klasa u Silicijumskoj dolini zarađuje 400.000 dolara godišnje

Dodajte komentar

“Palo Alto Weekly” je nedavno pitao stanovnike Silicijumske doline: “Kako definišete svoju društvenu klasu?”

Istraživanje je pokazalo da preko 80 ljudi, koji žive u Palo Alto i zarađuju do 399.999 dolara godišnje, sebe smatraju pripadnicima srednje klase. Oni su priznali da, iako ih smatraju bogatašima u drugim krajevima SAD-a, oni i dalje ne mogu sebi da priušte kupovinu kuće u Zalivskoj oblasti.

Neki bogatiji stanovnici Silicijumske doline možda se ne slažu sa idejom kako ostatak SAD percipira ovu oblast, koja je sinonim za uspjeh i novac.

“Palo Alto Weekly” je istraživanjem obuhvatio preko 250 stanovnika, u periodu između decembra i januara. Većina ispitanika, čak 81 odsto je prijavilo prihode do 399.999 dolara i smatraju sebe pripadnicima “srednje klase”. Podsjetimo, ne postoji široko prihvaćena definicija srednje klase, već ovaj pojam varira od države do države.

U septembru, Biro za popis stanovništva SAD je objavio rezultate istraživanja iz 2016. godine, koje mjeri razne ekonomske, socijalne i stambene podatke američkih stanovnika.

Istraživanje je pokazalo da su nacionalni prihodi domaćinstava porasli za 3,2 odsto, u odnosu na prethodnu godinu, na 59.039 dolara.

Prema podacima “Istraživačkog centra Pew”, građani čiji prihodi iznose između 66 odsto i 200 odsto prosječnog nacionalnog dohotka, mogu se smatrati predstavnicima srednje klase. Prema toj definiciji, američko domaćinstvo, koje pripada srednjoj klasi, ima prihode koji variraju od 39.000 do 118.000 dolara.

Međutim, u Palo Altu, koji ima srednji prihod domaćinstva od preko 137.000 dolara, stanovnici kažu da se u toj oblasti primjenjuje drugačiji standard bogatstva. Oni smatraju da bi, bez sumnje, pripadali imućnim slojevima društva, kada bi živjeli u bilo kom drugom dijelu Sjedinjenih Država.

Smješten u srcu Silicijumske Doline, Palo Alto je dom Univerziteta Stanford i nekoliko vrhunskih tehnoloških kompanija uključujući “Teslu”, “Palantir Technologies”, “​​Hewlett-Packard” i “VMware”.

Ispitanici su naveli hroničnu krizu stambenog zbrinjavanja i visoke troškove života, kao razloge zbog kojih se identifikuju kao pripadnici srednje, umjesto više klase. Podsjetimo, prosječna tržišna cijena kuće u Palo Alto-u je u decembru iznosila je 3 miliona dolara.

Prema rezultatima istraživanja, 75 ispitanika smatra sebe pripadnicima “više srednje klase”, pri čemu se njihovi prihodi kreću od oko 50.000 do 400.000 dolara. Pored toga, samo 17 stanovnika je reklo da pripadaju radničkoj ili nižoj srednjoj klasi, a njihovi prihodi iznose od 35.000 do 350.000 dolara. Četiri osobe su izjavile da pripadaju višoj klasi, sa prihodom većim od 400.000 dolara godišnje, dok je 89 odbilo da odgovori na pitanje.

Ekonomski online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *