Obaveze vektre Jakić umanjene za 2,56 miliona

Dodajte komentar
Vektra Jakić

Nepravilnim obračunom koncesione naknade kompaniji Vektri Jakić, biznismena Dragana Brkovića, Uprava za šume je od 2007. do 2015. godine neosnovano umanjila javni prihod za 2,56 miliona eura, navodi se u izvještaju Državne revizorske institucije (DRI) o efikasnosti obračuna i naplate prihoda od korišćenja šuma.

U studiji slučaja, urađenoj u okviru posljednjeg izvještaja DRI, ukazuje se da su službenici Uprave za šume Vektri Jakić obračunavali koncesionu naknadu umanjenu za iznos posebne koncesione naknade. Takav vid obračuna dozvoljen je u slučaju kada koncesionari poštuju obaveze o investicionim ulaganjima i socijalnim programima iz ugovora o privatizaciji.

“Javni prihod je od 2007. do 2012. neosnovano umanjen za 1,67 miliona eura. Ranija praksa obračuna koncesione i posebne naknade za koncesionara Vektra Jakić nastavljena je i u 2013, 2014. i 2015. godini, čime su umanjene obaveze po osnovu koncesione naknade za ukupan iznos od 897.747 eura”, ističe se u izvještaju.

Državni revizor u Upravi za šume nije dobio na uvid dokumentaciju na osnovu koje bi se moglo utvrditi da li su koncesionari realizovali investicije i socijalne programe u preduzećima koja su privatizovali.

Prema podacima DRI, Uprava za šume je utvrdila obavezu Vektre Jakić po osnovu naknade za vršenje doznake stabala, premjer i žigosanje drvnih sortimenata i izradu izvođačkog projekta.

“Na predmetno rješenje koncesionar je uložio žalbu i priložio dokument Ministarstva ekonomije kojim se konstatuje da je kao kupac “Korporacije Jakić AD Pljevlja u stečaju, ispunio obaveze iz investicionog i socijalnog programa. Uprava za šume je potom donijela novo rješenje kojim se Vektra Jakić oslobađa plaćanja naknade za vršenje doznake stabala, premjer i žigosanje drvnih sortimenata i izradu izvođačkog projekta”, objašnjeno je u izvještaju.

Vektra Jakić je kasnila u realizaciji ugovora, pa je od zaduženja od oko 868.000 metara kubnih, za sječu doznačene drvne mase do kraja 2015. realizovano 504.409 metara kubnih.

“Tokom 2016. godine nerealizovano je 181.470 metara kubnih, od čega se 51.291 odnosi na Vektru Jakić”, istaknuto je u izvještaju.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *