Hedž fond “Eliot Menadžment” opisao kriptovalute kao “jednu od najgenijalnijih prevara u istoriji”

Dodajte komentar

„Eliot Menadžment“, hedž fond vrijedan 34 milijarde dolara, kojeg je osnovao milijarder Pol Singer, saopštio je klijentima da će kriptovalute jednog dana biti opisane “kao najslavnija prevara u istoriji”.

“’FOMO’ (strah od propusta) je trijumfovao nad pitanjem ‘WTHIT’ (šta je dođavola ovo?)” saopšteno je u propratnom pismu uz izvještaj o kvartalnim rezultatima poslovanja hedž fonda.

Fond je posvetio tri stranice problemu sa kriptovalutama. U pismu se kaže:

“Svi mi se smijemo primitivnim plemenima koja su koristila kamenje ili svinje kao valutu. Možemo da se smijemo koliko god hoćemo, ali kamen ili zdrava svinja imaju vrijednost. Kriptovalute nisu ništa osim tržišne moći pronalazača, finansijera i drugih koji vole ideju o kupovini crne kutije (koja je očigledno prazna) po cijeni Kije i sanjajući da će se ona pretvoriti u Mercedes. Nedavno se ovaj san ostvario u roku od nekoliko sati. Pa ipak, to nije samo balon, to nije samo prevara. To je manifestacija sposobnost ljudi da uzmu ether i da se nadaju se da će dostići zvijezde.”

Ovo nije prvi put da je „Eliot Menadžment“ kritikovao kriptovalute. Ova kompanija je izrazila zabrinutost u pismu klijentima još 2013. godine. Međutim, razlika je što je od tada vrijednost digitalnih valuta značajno porasla.

Jedna od zabrinutosti je ideja da je bitkoin ograničen. Hedž fond kao primjer navodi nedavni intervju Avija Tevanijana za magazin “Baron”, u kojem kaže: “Znamo da će biti stvoren samo 21 milion bitkoina”.

Prema stavu stručnjaka ovog hedž fonda, postoji pogrešno tumačenje koje pokazuje da je bitcoin manje ograničen, nego što on to stvarno jeste. Naime, riječ je o procesu forkinga, kroz koji dolazi do promjene pravila u okviru softvera, koji stoji iza bitkoina, kako bi se napravila nova kriptovaluta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *