Euro blago oslabio prema dolaru

Dodajte komentar

Euro je skliznuo u srijedu na međunarodnim tržištima u kontekstu daljeg oporavka dolara uoči objave zapisnika s posljednje sjednice američke centralne  banke (FED).

Eurom se trgovalo po 1,2315 dolara. Zajednička evropska valuta pritom je u minusu tek 0,1 posto prema dolaru u odnosu na ranije zatvaranje, s obzirom da je gotovo nadoknadila ranije gubitke zahvaljujući najnovijem izvještaju o poslovnoj klimi u Njemačkoj, koje je u februaru na rekordnom nicou.

Dolar je ojačao 0,3 posto prema jenu, na 107,60 jena. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je u takvom svijetlu bio u plusu 0,2 posto.

Američka valuta tako je ojačala gotovo dva posto u odnosu na najniži nivo u tri godine prema korpi najvažnijih svjetskih valuta na koju je nakratko skliznula u petak. Međutim, većina analitičara smatra da je jačanje dolara tek privremenog karaktera.

Dolar su ove godine pritiskali razni faktori, uključujući jačanje ekonomije u drugim dijelovima svijeta gdje se takođe očekuje zaoštravanje monetarne politike. Dodatno su dolar pogodile i najnovije zabrinutosti ulagača zbog rasta deficita u američkom budžetu i na tekućem računu bilansa plaćanja.

Ulagači su fokus preusmjerili objavi zapisnika s posljednje sjednice američkog FED-a radi daljih smjernica u vezi dinamike povećanja kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama.

“Mišljenja smo da postoji velika šansa da FED podigne planirano povećanje kamatnih stopa u 2018. godini (s tri) na četiri puta i da bi zapisnik mogao biti novi korak u tome smjeru”, kazala je valutna analitičarka u RBC-u Elsa Lignos.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *