Naslovne strane dnevnih novina za 20. februar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Prihodi slabi, a dugovi se gomilaju godinama

Manjak kapaciteta, nedovoljno ulaganje u šumsku infrastrukturu i uzgoj i zaštitu šuma imaju za posljedicu da Crna Gora gubi značajne prihode od korišćenja šuma. Pored toga, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Uprava za šume (UzŠ) ne sprovode dovoljno efikasno obračun i naplatu prihoda od korišćenja šuma. To su pokazali nalazi Konačnog izvještaja o reviziji uspjeha efikasnosti obračuna i naplate prihoda od korišćenja šuma, koju je uradila Državna revizorska institucija (DRI).

Pokrenut stečaj u fabrici vode Lipovo

Privredni sud usvojio je juče zahtjev Poreske uprave (PU) i pokrenuo stečajni postupak u Fabrici vode Lipovo u Kolašinu.Stečajni sudija Miodrag Anđelić imenovao je za stečajnog upravnika Dragana Milica iz Nikšića. Prvi sastanak povjerilaca zakazan je u Privrednom sudu za 20. mart, a ročište za ispitivanje potraživanja za peti april ove godine.

Perast dobija luksuzni hotel

Jedna od najljepših palata u Bold palata Smekja u Perastu, luksuzni dio budućeg hotelskog kompleksa “Jadran” pet zvijezdica, primiče prve goste u maju. Investitor, budvanska kompanija “Imobilia”, biznismena Branka Ćupića, intenzivno izvodi radove vrijedne više od 10 miliona eura na tom hotelskom kompleksu, kako bi Perast dobio ne samo prvi veliki hotelski smještaj sa pet zvjezdica, već i riješio nagomilane komunalno infrastrukturne probleme, koje taj gradić ima decenijama.

Dnevne novine

Ina najvrednija firma u regiji, CKB na 13. mjestu

Hrvatska kompanija Ina najvrijednija je firma u regiji, drugu godinu uzastopno, dok je Crnogorska komercijalna banka (CKB) zauzela 13. mjesto na listi 100 najvećih kompanija u Jugoistočnoj Evropi. Najvrednije regionalne kompanije dolaze iz Hrvatske i Rumunije, a najveći profit ostvaruju firme iz Srbije.

Stranci investirali više od 649 miliona eura u Crnoj Gori

Ukupni priliv stranih direktnih investicija (SDI) u prošloj godini iznosio je 649,2 miliona eura i bio je 5,5 odsto manji nego 2016, a najviše sredstava stiglo je iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, pokazuju novi podaci Centralne banke (CBCG).

GODIŠNJE SE NA 1.000 ZARADI OD 7,5 DO 21 EURO

Ukoliko želite da štedite u crnogorskim bankama, za uloženih 1.000 eura na godinu dana zaradićete od 7,5 do 21 euro. Prema podacima koje su Dnevnim novinama dostavile Erste, Hipotekama, Societe Generale Montenegro i Addiko banka, kamate na štedne uloge obračunavaju se na različite načine u zavisnosti od iznosa i vremenskog perioda na koji želite da sredstva povjerite banci.

Dan

Dug za koncesije 5,1 milion eura

Obračuni naplata prihoda od korišćenja šuma ne sprovode se dovoljno efikasno, utvrdila je Državna revizorska institucija (DRI) i dala 14 preporuka Ministarstvu poljoprivrede, Poreskoj upravi (PU) i Upravi za šume (UZŠ) kako bi povećali efikasnost obračuna i naplate prihoda. DRI je revizijom uspjeha utvrdila da manjak kapaciteta UZŠ, nedovoljno ulaganje u šumsku infrastrukturu i uzgoj i zaštitu šuma za posledicu ima da Crna Gora gubi značajne prihode od korišćenja šuma

Više letova ka Češkoj

Turističke organizacije Budve, Bara, Kotora, Ulcinja i Podgorice predstavile su, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom (NTO), turističke potencijale Crne Gore na sajmu turizma Holidej vorld u Pragu. Iz NTO je saopšteno da će Montenegro erlajnz nakon višegodišnje pauze obnoviti čarter letove za Crnu Goru iz Ostrave od početka Jula do kraJa avgusta.

Deripaska podnio ostavku

Ruski oligarh Oleg Deripaska uskoro će podnijeti ostavku na poziciju predsjednika En plus grupe, koja je do 2013. godine upravljala podgoričkim Kombinatom aluminijuma (KAP). Britanski “Standard piše da nije jasno zbog čega se povlači sa te pozicije, ali navodi da je bio predmet nekoliko neželjenih dešavanja koja su se provlačila kroz svjetske medije. Deripaska je bio na SAD listi bogatih ljudi ili političara u vezi sa sankcijama protiv Rusije.

Pobjeda

Grade malu elektranu na Bukovici

Ministarstvo održivog razvoja izdalo je kolašinskoj kompaniji Power AB Group građevinsku dozvolu za izgradnju male hidroelektrane (mHE) Bukovica, u zahvatu Prostornog plana posebne namjene Bjelasica i Komovi. Osnivač Power AB je podgorički Tehno plus, vlasništvo Dragana Andrijaševića.

Prodato 45 miliona eura zapisa

Državni zapisi vrijedni 45,1 milion eura prodati su juče na aukciji u Centralnoj banci. Prosječna kamatna stopaje 0,45 odsto. Rok dospijeća zapisa je 182 dana, odnosno 21. avgust. Iz CBCG su objasnili da je ukupna vrijednost emisije državnih zapisa iznosila 17,59 miliona, ali je tražnja bila znatno veća 50,6 miliona. Prihvaćene su ponude od 45,1 milion eura.

Sakrili 22 miliona eura doprinosa

Poreski inspektori su u prošloj godini kroz 1.369 kontrola tačnosti obračunavanja, prijavljivanja i plaćanja poreza i doprinosa na zarade zaposlenih utvrdili da nije plaćeno još blizu 22,3 miliona eura, rečeno je Pobjedi iz Poreske uprave. Oni nijesu naveli kod kojih su kompanija utvrdili neslaganja, ali su objasnili da firme imaju pravo žalbe na rješenje poreske inspekcije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *