Kritike Sorosu zbog lobiranja za jačanje integracije eurozone

Dodajte komentar

Milijarder i aktivista George Soros sastao se sa čelnikom Evropske centralne banke kako bi zagovarao jaču integraciju eurozone, što je izazvalo kritike nekih europarlamentaraca, koji se pribojavaju da želi da utiče na osjetljiva politička pitanja.

Milijarder rođen u Mađarskoj stari je zagovornik evropskog jedinstva, a njegovo zagovaranje liberalnih politika i otvorenih granica tokom decenije donijelo mu je mnoge neprijatelje, uključujući nacionalističkog mađarskog premijera Viktora Orbana i neke pristalice Brexita.

Soros se 14. novembra privatno sastao s Benoitom Coeureom, članom šesteročlanog izvršnog odbora koji sprovodi politike ECB-a, kako bi razgovarao o “produbljivanju područja eura”, po dijelu Coerevog dnevnika.

‘Instrumentalizacija ECB-a  za političke ciljeve’

Sastanak je zatražio 87-godišnji Soros, kako bi razgovarao o zajedničkom budžetu eurozone, a na njemu su učestvovali i predstavnik investicionog fonda i još jedan funkcioner ECB-a, rekao je izvor upoznat s pitanjem.

Njemačka je predvodila opoziciju zajedničkom proračunu Evropske unije, pribojavajući se da će narušiti naplatu potraživanja od prezaduženih vlada u južnoj Evropi.

“Mislim da nije legitimno da gospodin Soros instrumentalizuje ECB za svoje političke ciljeve”, rekao je u petak Bernd Lucke, član konzervativaca u Evropskom parlamentu.

Portparol ECB-a je rekla da su učesnici  razgovarali samo o inicijativama na visokom nivou usmjerenim na produbljivanje integracije eurozone te da nisu ulazili u monetarne politike ili Brexit.

Portparol Soroseve fondacije Otvoreno društvo nije odgovorio na zahtjeve agencije Reuters za komentar.

ECB ne odlučuje o političkim reformama, ali savjetuje vlade i tijela EU-a u finansijskim pitanjima.

‘Ministar spoljnih poslova ECB-a’

Coeure, koji se neslužbeno smatra “ministrom vanjskih poslova” ECB-a, redovno se sastaje s ulagačima i učestvuje  na ključnim sastancima EU-a. Francuz već dugo poziva na stvaranje riznice, odnosno ministarstva finansija, eurozone, koja bi odgovarala EP-u.

Marco Zanni iz euroskeptičnog parlamentarnog bloka Evrope nacija i sloboda ocijenio je da ovakvi susreti s moćnim pojedincima “nisu kompatibilni s institucijama koje sebe smatraju demokratskim”.

No, nisu sve reakcije iz EP-a negativne.

“Misija ECB-a je da radi na očuvanju euro zone i susret s nekim uticajnim koji radi isto dio je njihovog mandata”, smatra Sven Giegold, portparol za ekonomska i finasijska pitanja Zelenih u Evropskom parlamentu.

Izvor: Agencije, Aljazeera Balcans

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *