I Mercedes uhvaćen u prevari

Dodajte komentar

Američki istražitelji otkrili su da su i automobili njemačkog giganta Dajmlera bili opremljeni softverom koji im je pomagao da prođu testove izduvnih emisija.

Informaciju su objavili njemački mediji, pozivajući se na povjerljive dokumente.

Dajmler, kompanija koja proizvodi čuveni Mercedes, je pod istragom američkih i njemačkih vlasti zbog prevelikih emisija štetnih gasova kod vozila na dizel, a kako piše Rojters, upravo te istrage bi mogle dovesti do velikih kazni za kompaniju i povlačenja automobila s tržišta.

Njemački list Bild am Sonntag piše kako dokumenti koje imaju pokazuju da su američki istražitelji naišli na nekoliko funkcija softvera koje su pomogle Daimlerovim automobilima da prođu na testovima emisije, uključujući jednu koja je isključivala čišćenje iyduvnih gasova nakon 26 kilometara vožnje.

Još jedna funkcija koja se našla pod okom istražitelja je ona koja je dopustila sistemu za čišćenje da prepozna je li auto na testiranju ili ne prema brzini ili prema uzorcima ubrzavanja.

Bild am Sonntag je objavio i mejlove Dajmlerovih inženjera koji su se preispitivali jesu li takve funkcije na softveru legalne.

Predstavnik za medije Dajmlera odbio je da komentariše sadržaj dokumenata, rekavši samo kako njihova kompanija u potpunosti sarađuje s američki vlastima i kako su se sklopili dogovor o tajnosti istrage s američkim Ministarstvom pravosuđa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *