Dolar oštro pao, najslabiji je u tri godine

Dodajte komentar

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošle nedjelje je pao 1,5 posto, na 89,10 bodova, a u jednom je trenutku zaronio na 88,253 boda, najniži nico od decembra 2014. godine.

Pritom je cijena američke valute prema japanskoj potonula 2,4 posto, na 106,20 jena, našavši se u jednom trenutku na samo 105,545 jena, najniže u proteklih 15 mjeseci.

Dolar je znatno oslabio i prema evropskoj valuti, pa je kurs eura skočio 1,3 posto, na 1,2405 dolara, dostigavši u jednom trenutku i najviši nivo u tri godine.

Analitičari kažu da je slabljenje dolara posljedica niza uzroka, uključujući procjene da će Washington voditi strategiju slabljenja dolara jer to pogoduje američkim izvoznicima, s obzirom da niži kurs  dolara dovodi do povećanja cjenovne konkurentnosti američkih proizvoda na inostranim  tržištima.

Uz to, slabljenje dolara posljedica je procjena o rastu budžetskog i trgovinskog deficita u SAD-u, nakon nedavnog velikog smanjenja poreza i povećanja državne potrošnje.

Do slabljenja dolara došlo je u trenutku kada su prinosi na američke državne obveznice poskočili na nove najviše nivoe u četiri godine, budući da su podaci o inflaciji pokazali veći rast cijena u januaru nego što se očekivalo poduprijevši očekivanja da će američka centralna banka pojačati tempo zaoštravanja monetarne politike i moguće podići kamatne stope i u četiri navrata tokom ove godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *