Objavljena lista najvrijednijih kompanija u regionu

1 komentar

Najvrijednije kompanije iz regije dolaze iz Hrvatske i Rumunije, a najveći profit ostvarile su firme iz Srbije.

Hrvatska kompanija Ina – industrija nafte najvrijednija je kompanija u regiji već drugu godinu zaredom. Prema izvještaju Seenews Top 100 2017, Ina je vrijedna 3,837 milijardi eura.

Na drugom mjestu nalazi se rumunski OMV Petrom SA, vrijedan 3,2 milijarde eura. Zagrebačka banka na ovogodišnjoj listi napredovala je pet mjesta i zauzela treću poziciju među 100 najuspješnijih firmi u jugoistočnoj Evropi (Top 100 SEE).

Među prvih deset kompanija iz regije nalazi se slovenski farmaceutski gigant Krka d. d., koja je vrijedna 1,7 milijardi eura.

Najvrijednija kompanija u Srbiji je Naftna industrija Srbije, koja zauzima 12. mjesto, dok je Crnogorska komercijalna banka na 13. poziciji ovogodišnje liste.

BH Telecom je najvrijednija kompanija u Bosni i Hercegovini. Na ovogodišnjoj listi zabilježio je pad četiri mjesta, potonuvši na 21. poziciju najvrijednijih kompanija u regiji. Makedonski telekom pao j pet mjesta i zauzeo 28. mjesto na ovogodišnjoj listi.

Bugarska farmaceutska firma Sopharma AD nalazi se na 46. mjestu Top 100 SEE.

Albanija i Moldavija nemaju predstavnike među najboljih 100 kompanija.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Možemo li negdje pogledati tu listu najvrednijih kompanija? Na prošlogodišnjemjem izvještaju CKB je bila plasirana na 88. mjestu u TOP 100 banaka u regionu, čudno je da je sada 13. medju kompanijama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *