U Beogradu razvojni centri 40 kompanija, Kinezi ulažu u ‘Silicijumsku dolinu’ preko Dunava

Dodajte komentar

Kinesko-srpski industrijski park u beogradskom naselju Borča, čija će izgradnja početi još ove godine godini, prostiraće se na 320 hektara državnog zemljišta pokraj Pupinovog mosta, piše Blic.

Zajednički će ga graditi srpske kompanije i kineska državna kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC), koja gradi autoput u Crnoj Gori. Očekuje se da će u tom parku, po ugledu na onaj u kineskom gradu Suzhou, raditi najbolji IT stručnjaci, matematičari, inženjeri računarstva, elektrotehnike, mašinstva, fizičari i hemičari, te možda upravo taj park bude bedem za zaustavljanje odliva mozgova iz Srbije, navodi Blic.

Rašćće cijene zemljišta
“Očekujemo da ćemo u najkraćem roku osnovati zajedničku kompaniju s kineskim partnerima i da će ove godine početi realizacija projekta izgradnje industrijskog parka. To će biti grad budućnosti u Borči. Investicija će biti vrijedna oko 300 miliona eura i realizovaće se u tri faze. Mi ćemo uložiti zemljište koje će biti potpuno infrastrukturno opremljeno, a kineski partneri će uložiti novac.

“Ova ‘Silicijumska dolina’ preko Dunava, potpuno će izmijeniti izgled Borče, Ovče, Krnjače i ostalih naselja. Stanovnici tih naselja imaće velike koristi od industrijskog parka, jer sve procjene govore da će značajno porasti cijene njihovih zemljišta, stanova i kuća”, rekao je za Blic Nenad Popović, srpski ministar za tehnološki razvoj i inovacije.

S 40 kineskih i svjetskih kompanija potpisan je memorandum da u parku, kada bude završen, otvore svoje razvojne i istraživačke centre, a sam industrijski park u Beogradu biće izgrađen po uzoru na park u kineskom gradu Suzhou, gdje je prije 20 godina bila močvara, a sada je savremeni centar nauke i biznisa, objašnjava beogradski list.

“U Suzhou posluje 25.000 kompanija, a čak 6000 radi u sektoru visokih tehnologija, a najveće svjetske kompanije kao što su Samsung, Bosch, Huawei, Siemens i Krupp došle su u Suzhou. Uvjeren sam da ćemo dio njih privući i u Beograd jer imamo sjajne mlade inženjere i odlične uslove za razvoj biznisa. Očekujem da ćemo se umjesto s odljevom mozgova suočiti s prilivom mozgova, zato što će dolazak velikih svjetskih kompanija privući i stručnjake iz inostranstva, prije svega iz susjednih zemalja”, objašnjava Popović.

Očekuje se da će investicija u park zaposliti preko 10.000 ljudi, a indirektno će osigurati 50.000 radnih mjesta. Posla će biti za najbolje IT stručnjake, matematičare, inženjere računarstva, elektrotehnike, mašinstva, stručnjake za robotiku, nanotehnologiju, biotehnologiju, vještačku inteligenciju, za fizičare i hemičare.

 

Izvor: Poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *