Opštine da smanje broj zaposlenih i vrate dug

Dodajte komentar

Opštine i javna preduzeća koja imaju poreski dug moraju do 1. aprila izraditi planove reorganizacije, kojima će smanjiti broj zaposlenih i predvidjeti dinamiku izmirivanja zaostalih obaveza, saopšteno je iz Poreske uprave.

Planovi reorganizacije trebalo je da budu izrađeni do kraja prošle godine, ali budući da taj rok nije ispoštovan, opštinama je data još jedna šansa. Novi rok dogovoren je na sastanku direktora Poreske uprave Miomira M. Mugoše i čelnika opština Berane, Pljevlja i Ulcinj i prijestonice Cetinje, koji je održan u petak.

“Tema sastanka je bilo kašnjenje u izmirivanju obaveza dospjelih po reprogramu odobrenom 2015. godine, kao i onom odobrenom lokalnim preduzećima u prošloj godini po Zakonu o reprogramu. Razgovarano je i o kašnjenju u izmirivanju tekućih obaveza, koje je evidentno kod te četiri jedinice lokalne samouprave i javnih preduzeća formiranih kao društva sa ograničenom odgovornošu”, kazali su u Poreskoj.

Mugoša je upoznao predstavnike opština sa stanjem poreskih obaveza i aktivnostima koje će institucija na čijem je čelu nastaviti da preduzima ukoliko se trend kašnjenja u izmirivanju obaveza nastavi.

Zbog naplate duga, Poreska je u opštinama i javnim preduzećima već počela primjenu mjera prinudne naplate, a donijeta su i rješenja o prinudnoj naplati opomenom.

“Sljedeća mjera biće blokada žiro-računa, raskidanje rješenja o reprogramu i iniciranje stečajnog po-
stupka”, ukazali su u Poreskoj, dodajući da će opštine i lokalna preduzeća imati isti tretman kao i svi ostali poreski obveznici.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *