Naslovne strane dnevnih novina za 16. februar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Opština može da časti Porto

Ugovor između Vlade i kompanije Adriatic Marinas, koja je vlasnik Porto Montenegra, jedan je od najkvalitetnijih privatizacionih ugovora i on predstavlja osnov za zaključivanje posebnog ugovora između Opštine Tivat i te kompanije o opraštanju duga od 5,6 miliona eura Adriatic Marinasu, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

KAP da naplati od države 8,7 miliona

Apelacioni sud je usvojio žalbu kompanije Ceac Holding Limiteda Olega Derpaske i ukinuo rješenje predsjednika Privrednog suda i stečajnog sudije Blaža Jovanića, kojim je on odbio zahtjev CEAC-a da on kao predmetni stečajni sudija naloži stečajnom upravniku Kombinata aluminijuma Veselinu Perišiću da pokrene od države postupak naplate iznosa od 8,72 miliona eura.

Za industriju povoljni krediti

Ministarstvo ekonomije i Investiciono razvojni fond (IRF) pokreću projekat podrške modernizaciji prerađivačke industrije, koji će trajati ove, naredne i 2020. godine. Prema informaciji koju je juče usvojila Vlada, IRF će obezbijediti kredite pod povoljnijim uslovima, a Ministarstvo će davati subvencije do 20 odsto investicije.

Dnevne novine

MJERE KONSOLIDACIJE POPRAVILE REJTING

Crna Gora nalazi se na 68. mjestu od ukupno 186 rangiranih država na novoj globalnih listi ekonomskih sloboda američke Heritage Foundation, što je 15 pozicija bolje nego prošle godine. Iz Ministarstva finansija je saopšteno da je naša država poboljšala rejting za 2,3 boda, pa se sa 64,3 poena našla u zoni umjereno slobodnih zemalja, a dobrom rezultatu doprinijela je primjena mjera fiskalne konsolidacije.

IRF odobrio kredite vrijedne 175,6 miliona

Investiciono-razvojni fond (IRF) je od osnivanja finansirao crnogorsku ekonomiju sa više od 620 miliona, dok je samo u prošloj godini odobreno 175,6 miliona eura dugoročnih i kratkoročnih plasmana, saopšteno je iz te institucije. Krediti plasirani u prošloj godini doprinijeli su otvaranju i očuvanju 8.440 radnih mjesta, što je 1.700 više nego tokom 2016.

Jadransko-jonski gasovod veoma bitan za Crnu Goru

Jadransko-jonski gasovod (IAP) je od velikog značaja za Crnu Goru, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Nikola Vujović i dodao da je IAP, kao dio južnog gasnog koridora, najrelanija opcija za gasifikaciju države.

Dan

IAP najrealnija opcija

Jadransko-jonski gasovod (IAP), kao dio Južnog gasnog koridora, od velikog je značaja za Crnu Goru i prepoznat je kao najrealnija opcija za gasifikaciju Crne Gore, kazao je državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Nikola Vujović. On je juče učestvovao na četvrtom Ministarskom sastanku savjetodavnog vijeća Južnog gasnog koridora koji se održava u Bakuu, gdje je govorio u okviru panela “Integracija tržišta u jugoistočnoj Evropi i na Balkanu Južni gasni koridor kao sprega sa novom prenosnom infrastrukturom gasa.

Čašćavanje u skladu sa ugovorom

Ministarstvo turizma tvrdi da je Vlada 2006. godine sa vlasnikom Porto Montenegra zaključila jedan od najkvalitetnijih privatizacionih ugovora čiji se efekti mjere stotinama miliona eura. Oni su to naveli komentarišući “špekulacije i negativnu medijsku kampanju da državna i lokalna vlast žele da ugroze javni interes zaključivanjem ugovora između Opštine Tivat i Adrijatik marinasa kojim se vlasniku Porta oprašta uplata 5,6 miliona eura za komunalije.

Firmama potrebne informacije

Ministarstvo vanjskih poslova može crnogorskim kompanijama pružiti značajnu pomoć i podršku u plasiranju njihovog promotivnog materijala, uspostavljanju kontakata sa poslovnim partnerima, kao i komunikaciji sa ambasadama u stranim državama, ukoliko za to postoji potreba, saopštila je pomoćnik ministra vanjskih poslova Ana Vukadinović. Ona je na radionici u Montenegro biznis alijansi (MBA) “Kako podstaći poslovanje izvozno orjentisanih firmi

Pobjeda

Pokazatelj uspješnosti fiskalne politike

Napredak Crne Gore za 15 mjesta na Heritidž listi ekonomskih sloboda pokazatelj je uspješnosti vladine fiskalne politike, kao i efikasnosti implementacije mjera fisklane konsolidacije koje su uvedene sa ciljem ozdravljenjajavnih finansija ocijenioje načelnik u Direktoratu za finansijski sistem i unapređenje poslovnog ambijenta Ivan Radulović.

Turci sve više kupuju stanove u Crnoj Gori

Cijena i prodaja stanova u Crnoj Gori ustalile su se posljednjih godina na približno istom nivou, saopšteno je agencija za nekretnine. Predstavnici agencija navode daje u prošloj godini došlo do pojačanog interesovanja turskih građana za kupovinu crnogorskih nekretnina, te da kupaca stanova iz Turske ima sve više.

Promijenili zakon da bi se mogao primijeniti

Predsjednik parlamenta Ivan Brajović upozorio je tokom rasprave o izmjenama Zakona o turizmu, da se vodi računa da se taj akt opet ne vrati skupštini zbog neprimjenljivosti. Izmjene ovog nedavno usvojenog zakona prihvaćene su juče. Prethodno je na četiri sjednice Odbora za turizam o njemu raspravljano, a predsjednik tog tijela Petar Ivanović (DPS) je objasnio da se radi o tehničkom usaglašavanju. Aleksandar Damjanović (nezavisni poslanik) je ocijenio da se zakon mijenja i usklađuje u kratkom periodu jer je donesen u žurbi i ima dosta manjkavosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *