Banke će se ove godine fokusirati na digitalizaciju, rast i inovacije

Dodajte komentar

Istražujući trendove u poslovanju banaka, donošenju strateških odluka i uključivanju digitalnih tehnologija u bankarske usluge i procese, revizorsko-konsultantska kuća Ernst&Young (EY) došla je do rezultata koji govore kako je za 85 odsto svjetskih banaka digitalna transformacija jedan od najvažnijih poslovnih prioriteta u 2018. godini.

Prema rezultatima istraživanja EY-a usmjerenog na predviđanja za bankarski sektor u 2018. godini (Global Banking Outlook 2018), banke ulaganje u tehnologiju vide kao sredstvo podsticanja učinkovitosti, upravljanja rizicima i ostvarenja održivog rasta.

„Sve brži razvoj tehnologije i svakodnevne inovacije postali su sastavni dio bankarstva. To potvrđuju i rezultati ovog istraživanja, koji ujedno dokazuju da je veliki broj banaka na vrijeme prepoznao važnost prilagođavanja novim trendovima“, rekla je Marija Božičev, direktorica u odjeljenju IT savjetovanja u EY-u Hrvatska, prenosi SEEbiz.

Cyber sigurnost nalazi se na prvom mjestu liste prioriteta, prema 89 posto ispitanika, zamijenivši tako upravljanje reputacijom, koje je palo za pet mjesta u odnosu na prošlogodišnje istraživanje. Ispitanici (83 odsto) su dodatno istakli važnost zapošljavanja, obuke i zadržavanje zaposlenih s ključnim kompetencijama, s naglaskom na angažman stručnjaka za cyber sigurnost.

Istraživanje u kojem su učestvovali članovi uprava 221 banke iz 29 zemalja Evrope, Sjeverne Amerike i Azije, između ostalog, pokazuje da banke teže visokom nivou digitalizacije, privodeći kraju transformaciju po regulatornim osnovama i usmjeravajući napore u uvođenje inovacija.

Božičev ističe kako banke pravovremenim provođenjem digitalizacije pospješuju svoje poslovanje, ali ujedno i uklanjaju potencijalne prijetnje koje bi ih mogle iznenaditi u budućnosti. Ispitanici, njih 19 odsto, smatraju kako je banka u kojoj rade dosegla visoki nivo digitalne zrelosti ili je digitalni predvodnik na tržištu, a više od polovine (62 odsto) teži da ostvare jedno od navedenog do 2020. godine.

„U skladu s tim pokazateljima, banke koje još nijesu, trebalo bi da razviju strategiju kojom će osigurati efikasnu primjenu novih tehnologija i unaprijediti svoje poslovanje“, zaključila je Božičev tumačeći rezultate najnovijeg istraživanja trendova u bankarskom sektoru.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *