Vrijednost građevinskih radova veća 40,1 odsto

Dodajte komentar
Ilustracija

Vrijednost građevinskih radova u četvrtom kvartalu prošle godine veća je 40,1 odsto u odnosu na prethodni, pokazuju podaci Monstata.

Vrijednost građevinskih radova veća je 69,6 odsto u odnosu na isti period 2016”, navodi se u saopštenju.

Efektivni sati na gradilištima u četvrtom kvartalu prošle godine veći su 31,9 odsto u odnosu na isti kvartal 2016, dok su 16 odsto veća u odnosu na treći kvartal.

Istraživanjem su, kako su objasnili statističari, obuhvaćena preduzeća sa pet i više zaposlenih iz oblasti građevinarstva, kao i jedinice u sastavu koje obavljaju građevinske radove.

“Kvartalno istraživanje o građevinskoj aktivnosti obračunava se na bazi uzorka u koji su uključena sva velika i srednja preduzeća, dok su mala izabrana metodom slučajnog uzorka”, naveli su iz Monstata.

Vrijednost građevinskih radova uključuje troškove materijala, rada i rušenja, pripremu terena, troškove instalacija, opšte troškove i profit. U vrijednost nijesu uključeni troškovi nabavke zemljišta, projektovanja, nadzora i poreza na dodatu vrijednost (PDV).

Podaci o vrijednosti obavljenih radova odnose se na radove izvedene u izvještajnom periodu na završenim i nezavršenim građevinama.

(CdM)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *