Platu do 250 eura ima 77.000 zaposlenih

Dodajte komentar

Socijalni savjet će danas samo razmotriti inicijative sindikata i SDP-a za povećanje minimalne zarade i Unije poslodavaca za uvođenje neoporezivog iznosa zarade i formirati radnu grupu koja bi, prije donošenja odluka, uradila precizne analize oba predloga, saznaju Vijesti.

Prema ovom predlogu minimalac bi bio povećan sa 193 eura na polovinu prosječne zarade što je sada oko 250 eura. Prema posljednjim podacima Poreske uprave na iznos zarade do 250 eura osigurano je skoro 77 hiljada radnika, od ukupno 180 hiljada koliko ih ima u Crnoj Gori.

Iz Unije poslodavaca su Vijestima saopštili da su spremni da podrže povećanje minimalne zarade, ali ukoliko bi bio uveden neoporezivi dio zarade, kao
u zemljama regiona, što bi neutralisalo njihove veće troškove zbog rasta minimaka. Vladi je zasada, prema informacijama Vijesti, neprihvatljivo smanjenje dažbina, bilo na teret poslodavca ili zaposlenog, sve dok postoji visok javni dug.

Unija poslodavaca je prema riječima šefa njenog Sektora za međunarodnu saradnju i projekte Mirze Muleškovića uradila detaljnu analizu uticaja uvećanja minimalne zarade na troškove poslodavaca koristeći podatke Poreske uprave.

“Shodno posljednjim podacima, tokom 2017. godine, u Crnoj Gori je radilo u privrednom sektoru 17.521 zaposleni koji je bio osiguran na iznos do 194 zarade, takođe 72.168 zaposlenih u Crnoj Gori je osigurano na iznos do 250. Ovo predstavlja broj zaposlenih u realnom sektoru (privatnoj privredi) koji bi bio obuhvaćen povećanjem minimalne zarade ukoliko bi se usvojio zahtjev predlagača”, kazao je Vijestima Mulešković.

On je naveo da osim ovoga još oko 4.500 zaposlenih u javnom sektoru ima zarade manje od 250 eura i bili bi obuhvaćen ovim povećanjem.

(Opširnije u današnjim Vijestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *