NVO Eco Logic pokreće aplikaciju za pošumljavanje i geolociranje drveća u gradu i okolini

Dodajte komentar

Eko Atlas je projekat NVO Eco Logic, finansiran od strane crnogorskog Telekoma, u okviru konkursa “Za svako dobro”.

Eko Atlas predstavlja interaktivnu platformu, koncipiranu tako da bude lako razumljiva i dostupna korisnicima, a izrađen je sa ciljem stvaranja online servisa za umrežavanje aktera ekoloških aktivnosti, edukacije i ohrabrivanja ne samo kolektivnih već i individualnih akcija pošumljavanja i registrovanja drveća u gradu.

Preko ove aplikacije možete pošumljavati, brojati drveće, ili registrovati tek posječeno ili uklonjeno drveće sa određeniih lokacija. Podatke možete unositi kao registrovani član preko aplikacije ili direktno na sajt, ukoliko vaš telefon nema mobilni internet. Ako unosite podatke preko aplikacije, automatski je vaša lokacija prepoznata u GPS sistemu i vaše je da unesete drvo koje ste posadili sa odabirom vrste iz padajućeg menija. Takođe, unosite i fotografiju drveta. Na mapi ćete vidjeti promjenu jer će vaša odabrana lokacija biti označena markerom/ikonicom za posađeno, prebrojano ili posječeno drvo.

GPS tehnologija pomaže nam da ostanemo u kontaktu sa našim drvetom koje smo posadili. A o nama kazuje koliko smo voljni da se angažujemo po pitanju oporavka životne sredine.

Kao web sajt i aplikacija, Eko Atlas predstavlja platformu za pošumljavanje, geolociranje i mapiranje posađenog drveća; evidentiranje stanja i promjena u fondu drveća. Kao takav očekuje se da bude funkcionalan online servis za unapređenje i promociju ekoloških aktivnosti.

„S obzirom na to da je jedan od naših prvih i glavnih projekata Bašta Ekologika – od vrta gradu, u kojem se bavimo razvojem koncepta urbanih vrtova kao infrastrukturnih elemenata održivog grada, a koji, između ostalog, podrazumijeva i program revitalizacije ekosistema i ekositemskih servisa u gradu i okolini, već skoro godinu dana pripremamo i program agrošumarstva koji podrazumijeva kombinovanje agrokulturnih i šumarskih tehnika u cilju kreiranja što bogatijeg biodiverziteta i dinamičnih ekostemskih cjelina, a samim tim i održivijeg ekosistema“ , ispričao je za Bankar.me, Aleksandar Novović iz NVO Eco Logic.

„Stoga, projekat Eko Atlas koji uskoro pokrećemo logična je nadogradnja koncepta Bašta Ekologika u pravcu revitalizacije gradskih područja, periurbanih sredina i šire okoline grada. Na putu ka ostvarenju što šireg opsega pošumljavanja, naš cilj je da kroz komfor korištenja savremennih tehnologija omogućimo građanima da aktivno učestvuju u ovom projektu i, kako pojedinačno, tako i u kolektivno organizovanim akcijama, doprinesu obnavljanju drvnog fonda, ali i evidentiranju postojećeg stanja što će u budućnosti omogućiti lakšu kontrolu i uvid nad zelenim površinama u gradu, ali i preventivu od neplanske i ilegalne sječe stabala na obodima grada. Sa Eko Atlasom ne želimo samo povećati broj drveća u gradu i okolini, već i upustiti se u proces stvaranja i oživljavanja ekološke kulture i povezivanja građana sa svojim životnim prostorom i biljnim svijetom u njemu. Kroz povezivanje čovjeka sa prirodom u svakodnevnom životu savremenog grada želimo predstaviti brigu o drveću kao normalan svaodnenvan dio građanske kulture i time pomoći da svaki građanin smanji svoj karbonski otisak i učestvuje u amortizovanju efekata negativnog trenda klimatskih promjena koje su u Podgorici više nego očigledne“, dodao je Aleksandar.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *