Koliko dana bi najbogatiji ljudi mogli da finansiraju vlade svojih zemalja?

Dodajte komentar

Kako bi se dao odgovor na ovo pitanje, u analizi nazvanoj Robin Hood Index uzeto je 49 zemalja i isto toliko najbogatijih pojedinaca iz svake od ovih zemalja. Zatim je kreirano poređenje neto vrijednosti njihovog bogatstva sa dnevnim troškovima vođenja svake vlade. Osnovni elementi za poređenje bili su Bloomberg-ov indeks milijardera i procjena troškova vlada od strane Međunarodnog monetarnog fonda.

Najbogatiji čovjek Kipra, Džon Fredriksen, mogao bi da izdržava svoju vladu 441 dan. Sa projektovanim rashodima od 23,6 miliona dolara, Kipar bi imao najveću korist od bogatstva Fredriksena koje iznosi deset milijardi dolara.

S druge strane, vlade sa najvećom potrošnjom na svijetu su Japan, Poljska, SAD i Kina, gdje bi Džek Ma, 16. najbogatija osoba sa imetkom od 47,8 milijardi dolara, spasio vladu svoje zemlje na svega četiri dana. Ni Džef Bezos ne bi mnogo bolje prošao, jer bi sa svojih 99 milijardi dolara, samo pomogao američkoj vladi u periodu od pet dana, koliko i Hju Grosvenor u Velikoj Britaniji i Dieter Švarc u Njemačkoj.

Robin Hood indeks pokazuje da većina visokorazvijenih država ne bi mogla da izdrži dugo kada bi se finansirale isključivo iz budžeta njihovih najbogatijih građana.

Izvor: Bloomberg, PCPress

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *