Naslovne strane dnevnih novina za 13. februar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Tražili mu da nezakonito glasa

Donedavni član Agencije za civilno vazduhoplovstvo i bivši dugogodišnji direktor Montenegro erlajnsa Zoran Đurišić podnio je tužbu protiv Vlade Upravnom sudu zbog, kako smatra, nezakonite smjene u odboru Agencije. Tužbom se traži poništenje rješenja, odnosno vraćanje Đurišića na posao.

Neće od države 8,7 miliona

Predsjednik Privrednog suda i stečajni sudija Blažo Jovanić odbio je prigovor CEAC Holdings limiteda Olega Deripaske na radnje stečajnog upravnika Kombinata aluminijuma (KAP) Veselina Perišića, koji čitavu godinu nije preduzeo aktivnosti da u ime i za račun KAP-a u stečaju pokrene svaki mogući zakonom predviđeni postupak radi naplate iznosa 8,72 miliona eura od države Crne Gore.

Brković dužan 16,7, MA 17,3 miliona eura

Piznismen Dragan Brković, prema najnovijim podacima Poreske uprave (PU), duguje državi 16,7 miliona eura. PU je juče objavio crnu listu poreskih dužnika na kojoj se nalazi svih pet firmi Brkovića kojima je reprogramiran poreski dug. Od pet firmi najviše duguje Vektra Jakić 8,22 miliona eura, slijedi Vektra Montenegro 4,83 miliona, Vektra Boka 3,1 milion, Vektra Nord 450 hiljada i Vektra Optel 190 hiljada.

Dnevne novine

Crnu Goru očekuje duplo veća finansijska podrška

Vlada Norveške će u narednoj godini duplirati finansijsku podršku Crnoj Gori sa fokusom na socio-ekonomski razvoj, kazao je ambasador Norveške u Podgorici, Arne Sanes Bjornstad na sastanku sa premijerom Duškom Markovićem.

Uložiće više od 15 miliona

Investicije u rekonstrukciju ostrva Lastavica i tvrđave Mamula, kao i pretvaranje u hotel, prema procjenama će premašiti planiranih 15 miliona eura, saopštio je predsjednik borda švajcarskog Orascoma, Samih Sawiris. On je kazao da kao ključnu prepreku u implementaciji projekta smatra staru infrastrukturu, ali da su spremni da se nose sa tim problemom.

EPCG ULAZI NA SEEPEX U DRUGOJ POLOVINI GODINE

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) zvanično će postati član srbijanske berze električne energije (SEEPEX) u drugoj polovini ove godine, kazao je Dnevnim novinama izvršni direktor SEEPEX-a Miloš Mladenović. On je, u razgovoru za naš list, rekao da će ta saradnja predstavljati dobitak za obje kompanije.

Dan

Uložićemo preko 15 miliona

Investicije u rekonstrukciju ostrva Lastavica i tvrđave Mamula i pretvaranje u hotel vjerovatno će premašiti planiranih 15 miliona eura, saopštio je predsjednik borda švajcarskog Oraskoma Samih Saviris. On je naveo daje toliko zaljubljen u ostrvo da je, kako bi ubijedio sebe da to nije previše, odlučio da budžet bude toliki, a svi ostali su zatim pripremili budžet projekta u skladu s tim.

Crna Gora nazadovala za 18 mjesta

Na novoj listi zemalja najboljih za poslovanje magazina “Forbs, Crna Gora se našla na 68. mjestu, što je za čak 18 mjesta gori rezultat nego prošle godine. Istraživanjem su ukupno obuhvaćene 153 države u svijetu, koje su rangirane na osnovu 11 kriterijuma, među kojima su pravo na imovinu, inovacije, porezi, tehnologija, korupcija, sloboda (lična, finansijska, tržišna, zaštitai bezbjednost investitora).

Stiglo šest ponuda

Ponudu na tenderu za uslugu izrade idejnog projektnog rješenja ekološke rekonstrukcije prvog bloka Termoelektrane Pljevlja dostavilo je šest ponuđača. EPCG će u narednom periodu pristupiti evaluaciji ponuda, saopštili su iz te kompanije. Ponude su dostavili Škoda Praha i Škoda Praha inveet, zatim grupa ponuđača Institut IGH, Zarubezhenergoprojekt i CAU iz Hrvatske, Steah enerdži i VPC iz Njemačke, zatim iz Podgorice Institut za građevinarstvo i institut za istraživanja i projetovanja u privredi, te konzorcijum Ekoner-Nik kom-Esoteh.

Pobjeda

Traže dozvolu za trasu na Gornjim Mrkama

Ministarstvo saobraćaja podnijelo je zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju poddionice 1.1.3, koju čini otvorena trasa sa obostranom servisnom zonom na Gornjim Mrkama, na prioritetnoj dionici autoputa od Smokovca do Mateševa.

Osnivaju međuregionalnu berzu struje

Elektromreža Srbije (EMS) potpisalaje memorandum o razumijevanju o stvaranju međuregionalne berze električne energije u regionu centralne i jugoistočne Evrope. Kako je saopšteno iz EMS-a, memorandum je potpisan s predstavnicima Berze električne energije za jugoistočnu Evropu (SEEPEX), Evropske berze električne energije (EPEX SPOT), Berze električne energije Mađarske (HUPX) i mađarskog operatora prenosnog sistema (MAVIR).

Prihodovali 69 miliona, uložili 45 miliona, profitirali 76 odsto više

M-tel je u prošloj godini imao 69 miliona eura prihoda, što je za 23 odsto više nego 2016, dokje profit bio veći za 76 odsto, naveo je izvršni direktor kompanije Vladimir Lučić. On tvrdi daje, bez dileme, 2017. bila najbolja poslovna godina Mtela i značajnije uspješnija nego 2016.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *