Najzanimljiviji komentari uticajnih ličnosti u svjetskim finansijama o bitcoinu

Dodajte komentar

Bitcoinove aktivnosti su privukle veliku pažnju tokom prošle godine. Evo nekih od najupečatljivijih komentara starijih i uticajnijih ličnosti iz svijeta finansija:

Yves Mersch

Yves Mersch, član izvršnog odbora Evropske centralne banke, pozvao je 8. februara na globalno zatvaranje virtuelnih valuta, zbog prijetnje finansijskoj stabilnosti. Bitcoinove transakcije lako mogu trajati nekoliko sati, istakao je u govoru u Londonu.

        “U tim brzinama, ako ste kupili hrpu tulipana sa bitcoinom, svi oni bi mogli uvenuti do trenutka kada je transakcija potvrđena.”

Agustin Carstens

Novi šef Banke za međunarodna poravnanja opisao je bitcoin kao “mjehurić, Poncijevu prevaru i katastrofu za okolinu”.

        “Ako vlasti ne budu djelovale preventivno, kriptovalute bi mogle postati više međusobno povezane sa glavnim finansisjskim sistemom i tako postati prijetnja finansijskoj stabilnosti”, rekao je u govoru 6. februara.

Nouriel Roubini

Američki ekonomista, koji je predviđao finansijsku krizu iz 2008. godine, nazvao je bitcoin  “majkom svih mehurića” i “mnogo goreg” od tulipanije. On je televiziji Bloomberg, 2. februara rekao: “Na putu je ka nuli. Osnovna vrijednost bitkoina je nula. “

Rekao je da su ostale kriptovalute od 1.300+ bile “još gore” i zatrpale su osnovnu tehnologiju blokchaina.

Roubini je twitovao ove nedelje: “Kriptokrazije su takođe kriminalni teroristi”. On je takođe tvrdio da je njegova konsultantska kuća, Roubini Global Economics, bila usmjerena na zabranu pružanja usluga u 2015. godini, jer je kritikovala bitcoin.

Bitcoin je izgubio više od polovine svoje vrijednosti od sredine decembra 2017

Jamie Dimon

Šef JP Morgan-a je rekao sredinom septembra da je Bitcoin prevara koja bi na kraju mogla da eksplodira. On je rekao da je digitalna valuta pogodna samo za upotrebu dilerima droge, ubicama i ljudima koji žive na mjestima kao što je Sjeverna Koreja.

Šef najveće američke banke rekao je da će zapaliti “u sekundi” bilo koga u investicionoj banci za koga se otkrije da trguje bitcoin-om. Kasnije je ublažio svoj stav i otkrio 9. januara da je njegova ćerka kupila dva bitcoin-a.

Robert Shiller

Nobelovac – ekonomista predviđao je 26. januara da bitcoin neće biti “trajna karakteristika” finansijskog svijeta. Govoreći na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, Shiller je pozdravio bitkoin kao “stvarno pametnu ideju”.

      “Uglavnom mislim o bitcoin-u kao eksperimentu. To jeste zanimljiv eksperiment, ali nije stalna karakteristika naših života. “

Shiller je prethodno upozorio da bi cijena bitcoin-a mogla propasti. “Preveliki akcenat je na bitcoin, trebalo bi ga proširiti na blokchain, koji će imati i druge aplikacije.”

Warren Buffett

Milijarderski investitor rekao je 11. januara da nikada neće ulagati u bitcoin ili druge kriptovalute, i predviđao da će popularna “divlja imovina” propasti.

“Mogu reći skoro sa sigurnošću da će kriptovalute doživjeti loš kraj”, rekao je Buffett u intervjuu za CNBC.

Joseph Stiglitz

Nobelovac – ekonomista tvrdi da ovu valutu treba zabraniti. “Ne služi nikakvoj društveno korisnoj funkciji.”

Sir Howard Davies

Predsjednik Royal Bank of Scotland je oslikao apokaliptičnu sliku za bitkoin. On je, 8. decembra, za televiziju Bloomberg, nakon što je bitcoin po prvi put dostigao vrijednost od 15.000 dolara, rekao:

Stavite znak iz Danteovog Infern-a: “Napustite nadu svi vi koji uđete ovdje” – mislim da je to ono što je potrebno. “

Janet Yellen

Dana 15. decembra, bivši predsjednik američke federalne banke opisao je bitcoin kao “visoko špekulativnu imovinu” i “nestabilan izvor vrijednosti”, ali je istakla da je ostao vrlo mali dio globalnog platnog sistema. Ona je takođe ponovila svoj stav iz 2014. godine da FED nema autoritet da reguliše kripto-valutnost.

Theresa May

Theresa May je na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu rekla da je zabrinuta zbog kriminalaca koji iskorišćavaju digitalne valute, a koje se mogu koristiti za anonimno prenošenje sredstava. “Područja kao što su kriptovalute, poput bitcoina, trebali bismo vrlo ozbiljno posmatrati”, rekla je za Bloomberg.

Steven Mnuchin

Američki sekretar finansija takođe je izrazio zabrinutost zbog zloupotrebe digitalnih valuta. “Moj broj jedan usredotočen na kripto-valute, bez obzira radi li se o digitalnim valutama ili bitcoinu ili drugim stvarima, jeste to da želimo osigurati da se one ne koriste za nezakonite aktivnosti”, rekao je Mnuchin CNBC-u.

Izvor: The Guardian,  Prevod i obrada: Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *