Kako je Tether dospio u centar pažnje na tržištu kriptovaluta?

Dodajte komentar

Top 50 kriptovaluta je prošle nedjelje imalo ogromne korekcije cijena, koje su se pojavile 2. februara. Ukupna tržišna vrijednost u trenutku pisanja pala je na nešto više od 400 milijardi dolara – usljed velike nesigurnosti. Skoro potpuno bačena u sjenku, ali ne i zaboravljena, vijest da je Bitfinex zajedno sa Tetherom dobio u decembru sudske pozive američkih regulatora, koji su motrili na mjenjačnicu i kriptovalutu.

To je sasvim razumljivo, ali stručnjaci iz sektora su izazvali zabrinutost tokom posljednjih nekoliko mjeseci u vezi sa povećanjem snabdijevanja Tetherom koji je povezan sa rastom cijena na tržištu. Bitfinex, koja je najveća mjenjačnica u svijetu, prijetila je pravnim postupcima strankama koje su optužile mjenjačnicu za kršenje pravila.

Razlog za navode je prilično predvidiv. Bitfinex izdaje Tether tokene koji se izdaju za američke dolare u odnosu 1:1. Jednostavno rečeno, Bitfinex je optužen da nema 1:1 rezerve dolara za izdavanje teter tokena.

Problem je u tome što je jedan Teter token jednak jednom dolaru i iskorišćen je za kupovinu drugih kriptovaluta zbog svoje standardizovane vrijednosti. Ovo je kulminiralo u sugestijama da je cijena bitkoina i drugih kriptovaluta bila naduvana, jer su ljudi kupovali kriptovalute sa Teterom, a ne stvarnim američkim dolarima. Ako Bitfinex nema jednaku rezervu dolara da bi se podržala količina Teter tokena u opticaju, stvari bi mogle da se završe loše.

Kako prenosi NYTimes, kopredsjednik Pantera Capital-a Džoi Krug rekao je da su Teter tokeni emitovani tokom nedavnih porasta cijena na tržištu.

“Ovo je postajalo sve više i više zabrinjavajuće, jer svaki put kada su tržišta bila u padu, vi ste mogli da vidite da se iste stvari dešavaju. To bi moglo značiti da veliki porast cijena tokom decembra i januara možda nije bio stvaran.”

Cointelegraph je u novembru 2017. godine objavio da je teter zabilježio povećanje snabdijevanja od 10.000% za godinu dana, što je dovelo do toga da se baš zapitaju oko toga kako je kompanija koja stoji iza Bitfinex-a i Tether-a povećala svoju vrijednost za tako kratko vrijeme. Teter je ranije tvrdio da ima rezervu u iznosu od 2,2 milijarde dolara, što potvrđuju brojke prikazane na stranici o transparentnosti na mreži. Teter je na kraju angažovao Friedmann LLP da sprovede reviziju kako bi se okončala zabrinutost oko legitimiteta svojih rezervi.

Da bi se složile stvari,najnovije vijesti su da je veza između Tetera i revizijske kuće došla do kraja – nije jasno šta je dovelo do razilaženja u tom odnosu. Što je još važnije, ne postoji riječ o tome šta je Friedmann LLP pronašao tokom njihove revizije.

Osnivač Lajtkoina Čarli Li se na Tviteru na uvredljiv način obratio vezano za trenutno stanju u vezi sa Teterom.

Li je izjavio da je dobar znak da su teter tokeni (USDT) nastavili da se emituju nakon što je Komisija za trgovinu robnim fjučersima izdala svoj poziv za podnošenje prigovora u decembru 2017. godine. Međutim, upozorio je da, ukoliko se uzme u obzir da nema dovoljne rezerve dolara za povratak teter tokena, cijena tokena će se potpuno urušiti. Ali najvažnije, Li vjeruje da to neće imati direktnog uticaja na bitkoin i ostatak tržišta kriptovaluta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *